Sanitat

L’Hospital Donostia creu «improbable» que la dona ingressada tingui Ebola

Una antropòloga que ha viatjat a l’Àfrica recentment ha sigut ingressada i aïllada amb símptomes compatibles amb la greu malaltia

Un altre possible cas dEbola a Menorca

Un altre possible cas dEbola a Menorca

2
Es llegeix en minuts

Una dona ha sigut ingressada a l’hospital de Sant Sebastià amb símptomes de tenir Ebola, després d’haver viatjat recentment a la República Centreafricana. El Departament de Salut del Govern basc ha activat el protocol perquè és un «sistema sensible que, davant la mínima sospita, activa els protocols», segons informen fonts del Ministeri de Sanitat. No obstant, l’Hospital Donostia acaba d’assenyalar que és «improbable» que la dona tingui Ebola.

Les mostres preses a la dona han sigut enviades avui al Centre Nacional de Microbiologia, pertanyent a l’Institut de Salut Carles III. Els resultats definitius es coneixeran previsiblement en un temps màxim de 24 hores, és a dir, demà divendres. No obstant, les primeres anàlisis podrien no ser concloents i, per tant, caldria agafar-li noves mostres i analitzar-les de nou, cosa que podria retardar el resultat.

En cas de confirmar-se que té Ebola, seria el tercer cas a Espanya després del contagi de Teresa Romero i Miguel Pajares el 2014. El primer, un religiós de 75 anys, es va infectar a Libèria i va ser repatriat, i Romero va ser una de les auxiliars d’infermeria que el van atendre. El cas d’aquesta infermera ha passat a ser considerat el primer contagi d’aquesta greu malaltia dins d’Espanya i fora de l’Àfrica. Romero va sobreviure però el seu gos va ser sacrificat.

La dona ingressada a Sant Sebastià és una antropòloga basca de 54 anys que ha viatjat recentment a la República Centreafricana i té febres hemorràgiques similars a les que es tenen quan es té l’Ebola, per això ha sigut ingressada i aïllada. Segons ha informat el departament basc de Salut, es troba estable i a la unitat d’alta seguretat biològica de l’Hospital Universitari de Donostia, destinada precisament a pacients amb malalties infeccioses greus.

Notícies relacionades

El dispositiu, segons la Conselleria, ha sigut implementat per professionals sanitaris «en menys de 24 hores» per «oferir la millor atenció» a la malalta i «garantir el seu aïllament, la seva seguretat» i la de l’equip que l’atén. La pacient podria tenir Ebola, però també lassa, dengue o Marburg.

L’Ebola es transmet per contacte directe amb la sang o fluids corporals de persones o animals infectats. Causa hemorràgies greus i pot arribar a una taxa de mortalitat del 90%. Els seus primers símptomes són febre sobtada i alta, debilitat intensa, i dolor muscular, de cap i de coll, a més de vòmits.