Eleccions municipals

Només quatre municipis catalans garanteixen el vot secret a les persones cegues aquest 28M

Multimèdia: ¿Qui guanyarà les eleccions? Aquestes són les prediccions més enllà de les enquestes prohibides

Eleccions 28M en directe | Última hora del tancament de campanya, compra de vots, sondejos i resultats

Només quatre municipis catalans garanteixen el vot secret a les persones cegues aquest 28M
1
Es llegeix en minuts
Judit Bertran
Judit Bertran

Periodista

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un total de quatre municipis a tot Catalunya són els que garantiran el vot secret a les persones cegues per a les eleccions municipals d’aquest 28 de maig. Aquests són Cerdanyola del Vallès, Ripollet, Terrassa i Esplugues de Llobregat (Barcelona).

L’Associació Catalana per a la Integració de les Persones Cegues (ACIC) ha denunciat aquest divendres la situació en un comunicat, en el qual ha qualificat d’«inacceptable» que les eleccions municipals encara siguin inaccessibles per a les persones cegues passats 16 anys de l’aprovació de la modificació de la llei electoral. Així mateix han lamentat que «no hi hagi gaire interès a buscar solucions» i que és una «falta de respecte als drets fonamentals».

Des de l’associació han assenyalat un retrocés respecte a les últimes eleccions europees i generals, ja que en aquestes sí que hi va haver un kit específic per al vot accessible de les persones cegues, mentre que en les municipals no ha passat el mateix.

Per garantir el vot secret, els ciutadans que ho requereixin podran dirigir-se als ajuntaments dels quatre municipis per sol·licitar els kits de vot al seu col·legi electoral, recorden des de l’associació.

Vot secret

Notícies relacionades

L’Ajuntament de Barcelona va aprovar una declaració institucional en la qual es va comprometre a garantir el sistema de vot accessible als invidents barcelonins en les eleccions locals del 2019, però «no ho va fer en aquell moment ni ho farà en aquestes eleccions municipals, com tampoc ho farà cap altra ciutat de província en tot l’Estat espanyol ni cap altra població excepte les esmentades», han criticat des d’ACIC.

L’associació també ha instat tots els electors amb discapacitat visual que no puguin sol·licitar el kit electoral que es pronunciïn en la seva mesa electoral que no estan votant de forma autònoma i secreta. D’altra banda, ha aplaudit la decisió dels ajuntaments que sí que «han decidit garantir el dret fonamental als habitants amb discapacitat visual».

Temes:

Eleccions