Govern

Catalunya activa un grup de treball per abordar les violacions en grup i els feminicidis

El Govern destinarà 5 milions d’euros per a ajuntaments i consells comarcals per prevenir les violències masclistes

  • Radiografia de la violència sexual a Catalunya: un 1% de submissió química i un 4% de violacions grupals

  • La neurociència demostra que les víctimes de violació es queden «congelades»

Catalunya activa un grup de treball per abordar les violacions en grup i els feminicidis
2
Es llegeix en minuts
ACN

El Govern posarà en marxa una partida de 5 milions d’euros per impulsar polítiques locals i comarcals dirigides a prevenir les violències masclistes. La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha admès que la prevenció és la «gran oblidada» en les polítiques d’erradicació de les violències contra les dones, i ha defensat les ajudes directes als ajuntaments i consells comarcals.

Verge va presentar aquesta línia de subvencions durant la reunió de la Comissió Nacional per a una Intervenció Coordinada contra la Violència Masclista (CNVM). També ha anunciat un nou grup de treball interdepartamental per afrontar les violències amb «més impacte comunitari», com les violacions múltiples i les temptatives de feminicidi.

Punts liles i marxes exploratòries

«S’ha d’avançar conjuntament en una mateixa direcció i realitzar accions transformadores estructurals», ha defensat Verge en una atenció als mitjans de comunicació des de l’Hospitalet de Llobregat abans de presidir la trobada de la CNVM, que ha reunit representants de més d’un centenar d’organismes i entitats. La consellera ha apuntat que els cinc milions de subvencions es podran destinar a accions com, per exemple, reforçar els punts liles, organitzar marxes exploratòries per detectar zones insegures en els municipis o bé crear itineraris segurs amb el transport públic.

Verge ha instat ajuntaments i consells comarcals a «esforçar-se per aconseguir una «resposta de país» en matèria de prevenció de les violències masclistes. La consellera ha precisat que les subvencions aniran acompanyades d’una guia elaborada pel Departament d’Igualtat i Feminismes perquè totes les accions segueixin uns mateixos estàndards. «Són polítiques que han de ser transformadores i atacar les causes estructurals per avançar en l’erradicació», ha afegit.

Evitar la revictimització

D’altra banda, ha anunciat la posada en marxa d’un grup de treball que se centrarà a tractar les violències «amb elevat impacte comunitari». A part d’Igualtat i Feminismes, hi participaran Interior, Salut, Educació i Drets Socials amb l’objectiu d’establir un «millor circuit» per donar respostes «individuals i eficaces» a cada un d’aquests casos, com poden ser les violacions múltiples o les temptatives de feminicidi.

Verge ha ressaltat que la intenció és evitar la revictimització de les dones i «combatre els discursos de terror sexual» que van associats a aquestes situacions. Alhora, ha apuntat que el grup interdepartamental treballarà aquests casos per poder «analitzar-los exhaustivament» a fi d’identificar punts febles que requereixen una millora per evitar que hi hagi més víctimes en situacions similars.

Persistència d’infradenúncia

Notícies relacionades

Preguntada per les dades presentades recentment pels Mossos d’Esquadra sobre les denúncies per violències sexuals, la consellera considera que s’ha constatat «que hi continua havent una situació important d’infradenúncia». Verge ha fet una crida a «perdre la por» i a canviar l’imaginari col·lectiu amb què se situen la majoria d’aquestes agressions en horaris nocturns i solitaris. «La majoria de casos no són així», ha asseverat, i ha recordat que bona part de les violacions es registren en espais familiars i coneguts.

En aquest sentit, va defensar la importància de la prevenció amb la implicació dels poders públics i privats. «Tothom ha de treballar per identificar factors de risc, erradicar-los, generar consciència i posar en el centre el consentiment col·lectiu», ha recalcat.