Per Sergi Mas

El pòdcast d’EL PERIÓDICO | 28 denúncies d’assetjament sexual a les Universitats Catalanes des del 2018

  • Les universitats catalanes acumulen més de 150 expedients per assetjament sexual i laboral en cinc anys

  • Parlen les víctimes d’assetjament a la universitat: «Denunciar-ho no va servir de res»

El pòdcast d’EL PERIÓDICO | 28 denúncies d’assetjament sexual a les Universitats Catalanes des del 2018
1
Es llegeix en minuts
Sergi Mas

Des de l’any 2018, les universitats catalanes han sancionat 28 professors per assetjament sexual i laboral. Els centres acumulen més de 150 expedients acadèmics oberts d’aquest tipus.

En un reportatge d’EL PERIÓDICO, la periodista Valentina Raffio assenyala que pràcticament totes les universitats catalanes han posat en marxa noves eines per «prevenir i perseguir» aquests casos, i asseguren que mantenen polítiques de «tolerància zero» davant l’assetjament i la impunitat.

En aquests moments no existeix un registre únic de denúncies per assetjament a les universitats, i EL PERIÓDICO ha aconseguit dades d’un total de 10 universitats catalanes, tant públiques com privades, sobre assetjament i discriminació en els seus propis centres.

Les víctimes asseguren que denunciar serveix de ben poc, tot i que en els últims mesos la publicació en mitjans de comunicació ha servit per trencar el silenci.

Denúncia difícil

«Aquesta xifra és només la punta de l’iceberg d’un problema molt més gran. El 90% dels casos no arriben a denunciar-se», afirmen des de l’Oficina Espanyola d’Integritat en la Recerca, una xarxa de professionals que aplega, entre d’altres, víctimes d’assetjament a la universitat.

En els últims anys s’han habilitat diversos mecanismes per denunciar aquest tipus de situacions: des de les oficines d’igualtat de les mateixes universitats fins a xarxes de suport a les víctimes. EL PERIÓDICO també ha posat en marxa un correu per recollir denúncies per assetjament en universitats (preguntas@elperiodico.com).

Notícies relacionades

On es pot escoltar

‘El pòdcast d’El Periódico’ es publica de dilluns a divendres i es pot escoltar a les plataformes iVooxSpotifyPodimoGoogle PodcastsAmazon Podcasts i Apple Podcasts.

Equip

Idea i supervisió: Iosu de la Torre.

Edició i realització: Sergi Mas.

Disseny de so: Cadena Pirenaica.

Estudi de gravació: Manolita Studios.

Veu en off: Mercè Torrents.