El problema de la vivenda

Catalunya imposa 2,5 milions en multes a grans tenidors per no oferir lloguer social

  • La Generalitat promet 10.000 pisos de lloguer social en 82 municipis el 2026

  • Enclaustrats sense ascensor als carrers més pobres de Barcelona: «Estem empresonades a casa»

Catalunya imposa 2,5 milions en multes a grans tenidors per no oferir lloguer social

MANU MITRU

2
Es llegeix en minuts

L’Agència Catalana de Consum ha imposat 91 sancions, per un valor de 2,5 milions d’euros, a grans tenidors de vivendes, bàsicament bancs i fons d’inversió, per incomplir la llei 1/2022 que estipula l’obligació legal d’oferir un lloguer social en cas de desnonament a famílies vulnerables.

De les 91 sancions imposades entre el 2019 i aquest 2023 ja se n’han abonat una vintena, que han suposat 205.000 euros, ha explicat aquest dijous en roda de premsa a Barcelona el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, de què depèn l’Agència Catalana de Consum (ACC), que dirigeix Albert Melià.

L’octubre passat el Govern va aprovar un programa específic per a la gestió i tramitació d’expedients en matèria de lloguer social, per al qual l’Agència Catalana de Consum va contractar 19 inspectors.

El conseller i el director de l’ACC s’han reunit aquest dijous per abordar l’evolució d’aquest programa que, des del gener d’aquest any 2023, ha suposat l’obertura de 353 expedients sancionadors a grans tenidors, dels quals 91 han acabat en sanció.

L’Agència Catalana de Consum ha fet, aquest 2023, 458 actuacions inspectores, fet que suposa que l’activitat de control de mercat en l’àmbit de la vivenda s’ha vist incrementada en un 459% respecte a l’any anterior, segons les dades facilitades avui.

En aquestes xifres de sancions i inspeccions no s’hi inclouen els municipis de Barcelona ni Manlleu, que han optat per exercir les seves competències municipals en aquest aspecte, ha precisat el conseller.

Els grans tenidors de vivenda sancionats són 13, la identitat dels quals no es pot revelar, de moment, per la protecció de dades. Aquest anonimat del qual disfruten els grans propietaris que siguin sancionats per incomplir la llei i no oferir lloguer social canviarà pròximament, ha assegurat Torrent.

Torrent ha explicat que, a partir d’ara, s’inclourà una clàusula en la informació sobre la sanció en la qual s’advertirà al gran tenidor que la seva identitat es farà pública, una possibilitat que es recull en el Codi de Consum de Catalunya.

També ha afegit que els incompliments reiterats per part d’aquests bancs i fons d’inversió poden donar lloc a més d’una sanció per un mateix cas en el qual no s’ha ofert lloguer social, i que aquestes sancions es van acumulant i incrementant.

Sancions recorregudes

No obstant, la majoria de les 91 sancions han sigut recorregudes per la via administrativa i, almenys una, per la via judicial davant la sala contenciós administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Notícies relacionades

La normativa catalana estableix que les persones físiques o jurídiques considerades grans tenidors han d’oferir un lloguer social abans d’interposar qualsevol demanda d’execució hipotecària o desnonament, o bé abans d’adquirir una vivenda fruit d’acord de compensació o dació en pagament, quan la unitat de convivència d’una vivenda es troba en risc d’exclusió residencial.

A més, la llei 1/2022 amplia aquesta protecció a tots els ocupants de vivendes sense títol jurídic habilitant, ja sigui per venciment del seu contracte d’arrendament, per haver patit un procés de reclamació d’un deute hipotecari o per haver ocupat una vivenda buida d’una entitat financera o fons d’inversió.