Col·lectius vulnerables
El Govern externalitza una casa d’acollida de menors tutelats a Tarragona
Drets Socials explica aquesta decisió per reforçar la plantilla d’altres centres públics i assegura que ningú perdrà la seva feina
Pares d’acollida: «Si el nen torna amb la seva família biològica, ho assumirem i pensarem que ho hem fet bé»
Adoptar nens amb necessitats especials: «Mai hem volgut ser una família perfecta»
La Generalitat ha decidit subcontractar la gestió d’un centre d’acollida per a menors tutelats que fins ara havien gestionat funcionaris públics. Es tracta de la Llar Xaloc, que té 10 places per acollir adolescents de 12 a 18 anys a Tarragona. La Conselleria de Drets Socials explica la decisió per poder augmentar la plantilla de personal en altres centres de la mateixa ciutat: «Ningú perdrà la seva feina. És una decisió per reforçar el personal», insisteixen fonts del departament.
Des de fa més d’una dècada, la Llar Xaloc acull adolescents desemparats de 12 a 18 anys que no poden viure amb els seus pares o familiars més directes a Tarragona. Forma part del Centre d’Acollida la Mercè, de titularitat i de gestió de la Generalitat, que està integrat per dos llars més: Mestral, que té 24 places per a nens de 4 a 12 anys, i Tramuntana, que acull 14 nenes de 12 a 18 anys. Aquest centre d’acollida és el primer lloc al qual acudeixen els nens quan es destapa un cas de desemparament familiar: tant si són abusos en la infància com greus negligències parentals. Només haurien d’estar-hi sis mesos, fins que se’ls trasllada a un equipament més definitiu, però l’equip educatiu assegura a aquest diari que aquests temps no es compleixen i es poden allargar fins a dos anys.
El complex d’acollida la Mercè, a Tarragona, és un dels pocs centres per atendre menors tutelats que gestiona la Generalitat, un servei 100% públic en què treballen funcionaris. El 89% dels centres d’aquesta tipologia els gestionen entitats socials o fundacions. Per això, la decisió de la conselleria de subcontractar aquest servei es veu com un cas flagrant de «privatització», segons fonts sindicals consultades.
Petició de més personal
La decisió es pren tres mesos després que la direcció d’aquestes tres llars demanés un reforç de personal. «Demanem un redimensionament de la plantilla per poder donar resposta i cobertura a les múltiples necessitats dels nens i joves que hi ingressen», expliquen fonts del centre. La resposta va arribar fa tot just dues setmanes, amb la notícia de la subcontracta que la conselleria ja havia activat a inicis de març. «La Generalitat ens va dir que no podien contractar més personal i que externalitzarien una de les tres llars», segueixen aquestes mateixes fonts.
Per tant, el Govern ha decidit canviar a mans privades la gestió d’una d’aquestes tres llars perquè el personal públic sobrant pugui reforçar la plantilla dels altres dos centres que continuaran sent públics. «Aquest canvi de centre no suposa la pèrdua de cap professional del sector públic, al contrari: es reforcen els equips perquè es pugui treballar millor», expliquen fonts de la conselleria, que assumeixen que els nens que arriben a aquest equipament necessiten més personal. «Hem de garantir la millor atenció dels nens i joves atesos, alguns amb necessitats especials», afegeixen des del Govern.
La solució no ha agradat gens als funcionaris que treballen al centre. «No tenir en compte l’actual equip educatiu i optar per l’externalització mostra la falta d’importància que la DGAIA dona a la qualitat del treball educatiu i la millora de la situació dels joves», es queixen. També denuncien falta crònica de mitjans als centres d’atenció d’aquests menors, que no es resoldrà amb aquesta externalització. «És inassumible: no hi ha motius socials ni econòmics que justifiquin aquesta subcontractació; en un moment en què es torna a fer valer tot el que és públic», afegeixen.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Fenomen en auge Així es contracten i funcionen les excursions ‘low cost’ des de Barcelona
- Filó turístic Excursions ‘low cost’ des de Barcelona: el fenomen en auge que inunda els portals de veïns
- Sinistre a França Qui eren les víctimes de l'accident d'autobús que tornava d'Andorra a L'Hospitalet?
- El número 2 d’Emergències valora ara deixar el Consell