Estudi

El 69% de nens supera el temps aconsellat exposat a pantalles, primera activitat fora de l’escola

El consum de les pantalles se situa per davant d’activitats com practicar esport, fer deures o la lectura

  • Afartament, estrès, insomni, miopia... «Dieta digital» davant els efectes de l’abús de pantalles en quarantena

  • El teu fill es passa cinc hores diàries davant una pantalla el cap de setmana

El 69% de nens supera el temps aconsellat exposat a pantalles, primera activitat fora de l’escola
3
Es llegeix en minuts
Europa Press

El 69% dels nens i nenes espanyols supera el límit de temps màxim d’exposició a les pantallesrecomanat pels experts, un percentatge que ascendeix al 84% en el cas dels menors d’1 a 3 anys i un 88% entre els de 4 a 6 anys, segons les conclusions de l’estudi ‘La falta de juego en la infancia’ realitzat per la Fundación Crecer Jugando junto al Instituto Tecnológico de Producto Infantil y Ocio (AIJU) en el marc de la celebració del Dia del Nen i de la Nena a Espanya.

L’estudi afegeix que el consum de les pantalles és la primera activitat dels nens fora de l’escola (24%) per darrere del joc (34%) i per davant de practicar esport (18%), fer deures (10%) i la lectura (7%).

D’aquesta manera, l’informe –realitzat entre el març i l’abril del 2023, a 668 famílies– constata que el factor de l’edat juga una «carta important» en detriment del joc i a favor de més exposició de pantalles, extraescolars i deures. En aquest sentit, revela que el temps que els nens juguen amb joguines (una mitjana d’1 hora i 15 minuts al dia) disminueix de manera considerable a mesura que avança l’edat, i passa d’1 hora i 50 minuts d’1 a 3 anys a 40 minuts de 10 a 12 anys.

Així mateix, les famílies participants coincideixen amb els experts que els principals beneficis del joc són la creativitat (96%), la diversió/entreteniment (94%), la salut mental (93%), l’autonomia i el desenvolupament psicomotor (92%). Tot i això, malgrat reconèixer les virtuts i que un 56% de les famílies afirmin que aprofita qualsevol oportunitat per jugar amb els seus fills, la dificultat de la conciliació laboral i l’escassa flexibilitat horària, fa que el 46% dels enquestats afirmi que alguns dies no tenen temps per jugar amb els seus fills.

D’altra banda, els nens i nenes dediquen a l’esport una mitjana d’1 hora i 18 minuts al dia i un 38% d’aquests practica esport per sota del temps que recomanen els experts (un 45% en el tram dels 10 a 12 anys).

La pandèmia ha augmentat el consum de les pantalles entre menors

Sobre el temps que passen els menors davant les pantalles, la mitjana és d’1 hora i 41 minuts al dia, cosa que suposa un augment de 6 minuts respecte a l’any 2019 (pre-Covid). En qualsevol cas, la majoria de les famílies limiten especialment el temps que els seus fills estan davant les pantalles del mòbil, les tauletes i la videoconsola.

«És fonamental afavorir el joc per prevenir les possibles conseqüències negatives de les pantalles. A través del joc es genera una cohesió i clima de confiança entre nens, pares i educadors que prevé contra els riscos d’aquestes pantalles», ha destacat el subdirector de l’Instituto de Ciencias para la Familia de la Universitat de Navarra, Xavier Bringué.

Segons constata l’informe, la pandèmia va deixar efectes positius com el temps de joc a l’aire lliure, amb una mitjana d’1 hora i 7 minuts diaris, que suposa un increment de 12 minuts respecte al període pre-Covid que va impactar directament en la seva salut emocional i la qualitat de vida.

Notícies relacionades

A més, aquest benestar s’ha accentuat a les zones urbanes més que a les rurals. «Les pantalles no són dolentes, sinó l’abús que se’n fa i el desplaçament digital que això suposa com el dèficit de temps de contacte amb la natura. Segons els resultats de l’estudi un 45% en concret», ha assenyalat la psicòloga infantil Silvia Álava.

El ‘Dia del Nen i de la Nena’ ha celebrat aquest 26 d’abril la seva tercera edició, impulsat per la Fundación Crecer Jugando a fi de visibilitzar el paper dels nens en la societat. Nombroses entitats públiques i privades s’han sumat a aquesta celebració amb diferents activitats dirigides als més petits, com visites guiades a museus, tallers o gimcanes urbanes, en escoles de tot Espanya i entitats adherides com el Museu Nacional del Prado, el Museu Nacional Thyssen-Bornemisza, el Museu Nacional de Ciències Naturals, el Museu del Ferrocarril de Madrid i Barcelona, l’Oceanogràfic de València, el Museu dels angelets o el Museu de la Ciència de Valladolid, entre d’altres.

Temes:

Mòbils