Protecció mediambiental

Brussel·les avisa Espanya del risc d’ampliar regadius a Doñana i de possibles multes

  • La Comissió Europea adverteix que hi ha «evidències sòlides» dels «efectes adversos» de la sobreexplotació de les aigües subterrànies i de possibles sancions si es continua incomplint la sentència del 2021

  • Els socialdemòcrates del Parlament Europeu es mobilitzen per organitzar una visita d’eurodiputats a l’aiguamoll andalús i demanen una reunió urgent amb el vicepresident de la Comissió, Frans Timmermans

Brussel·les avisa Espanya del risc d’ampliar regadius a Doñana i de possibles multes

JULIÁN PÉREZ / EFE

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La Comissió Europea segueix «molt de prop» la proposta de llei impulsada pel PP a Andalusia, que ampliarà la zona regable al nord del Parc Nacional de Donaña, i adverteix dels «efectes adversos» de no utilitzar els recursos naturals, inclosa l’aigua, de forma sostenible. «Si és necessari, la Comissió Europea té la possibilitat d’adoptar mesures addicionals per garantir que Espanya compleixi amb la sentència del Tribunal de Justícia (TJUE) sobre Doñana», ha advertit aquest dijous el portaveu de Medi Ambient de l’Executiu comunitari, Tim McPhie, interrogat sobre la llei aprovada amb els vots a favor del PP i Vox. El grup dels socialdemòcrates europeu, presidit per l’espanyola Iratxe García, prepara ja una visita d’eurodiputats a l’aiguamoll i han demanat una reunió urgent amb el vicepresident de la Comissió Europea, Frans Timmermans.

«La legislació mediambiental de la UE requereix un ús sostenible dels recursos naturals, i això inclou en particular l’aigua, i les activitats econòmiques han de ser compatibles amb la conservació dels espais Natura 2000», ha explicat el portaveu comunitari, que ha remarcat que el coneixement «científic i tècnic» disponible proporciona «evidències sòlides» dels «efectes adversos» de la sobreexplotació de les aigües subterrànies dels ecosistemes de Doñana. És sobre aquesta base que el Tribunal de Justícia de la UE va sentenciar el juny del 2021 que Espanya havia incomplert amb les obligacions imposades per la directiva marc de l’aigua i la directiva d’hàbitats a l’aiguamoll. 

Segons aquesta sentència, Espanya no havia evitat el deteriorament d’hàbitats protegits en diversos espais de la xarxa Natura 2000 a Doñana i havia d’adoptar mesures per revertir la situació. Prenent com a punt de partida aquest dictamen, la Comissió Europea va remetre una carta d’emplaçament a Espanya –el primer pas en el procediment d’infracció– instant les autoritats espanyoles a prendre les mesures necessàries per complir la sentència. Atès que ja hi ha una sentència condemnatòria prèvia, si aquest nou enfrontament acaba davant la cort europea de Luxemburg, l’Executiu podria demanar la imposició de multes a Espanya, una cosa que també va advertir la directora general de Medi Ambient en una missiva enviada a Espanya el 21 de març advertint de la «violació flagrant» de la sentència de juny del 2021.

Examen d’observacions

En aquests moments, ha explicat el portaveu comunitari, els serveis de la direcció general de Medi Ambient es troben examinant les observacions remeses per Espanya en el marc d’aquest expedient sancionador. Es tracta d’un examen per al qual Brussel·les no posa de moment terminis. «Hem rebut observacions de les autoritats espanyoles que estem estudiant. Mantenim el diàleg però no puc posar terminis en aquest moment», han explicat les mateixes fonts, que sí que adverteixen que la Comissió té la possibilitat d’adoptar mesures addicionals per garantir el compliment de la sentència. 

Notícies relacionades

¿Podria Brussel·les imposar una paralització cautelar de la llei, tal com va sol·licitar dimecres Izquierda Unida? «No entraré en hipòtesis de quines mesures podrien o no prendre’s en funció dels possibles passos següents», han manifestat des de Brussel·les. Però en general la Comissió Europea només actua quan la legislació s’aprova i s’aplica, ha afegit el portaveu Eric Mamer sobre una iniciativa que podria ser aprovada al Parlament regional entre mitjans de maig i mitjans de juliol. Tant Izquierda Unida com els socialdemòcrates europeus ja han posat fil a l’agulla per mirar de frenar la proposta i mobilitzar les institucions europees.

«El PP i Vox, en contra dels experts, de la ciència, de la Comissió Europea i de totes les directives que estem impulsant en matèria de biodiversitat i protecció d’aiguamolls, han decidit posar en risc la supervivència de Doñana. Actuarem amb contundència i organitzarem una visita d’eurodiputats a Doñana perquè coneguin la realitat del que està passant», ha anunciat la presidenta del grup socialista al Parlament Europeu, Iratxe García. Els socialistes també demanaran una reunió urgent amb el vicepresident de la Comissió, Frans Timmermans, i el comissari de Medi Ambient, Virginijus Sinkevicius.