Mesura d’urgència

Educació habilita desenes de titulacions per cobrir la falta de professors de llengües i ciències

Qualsevol llicenciat amb el nivell C1 d’anglès podrà impartir aquest idioma a instituts catalans

Educació habilita desenes de titulacions per cobrir la falta de professors de llengües i ciències
2
Es llegeix en minuts

La Conselleria d’Educació ha determinat que, de manera provisional, qualsevol llicenciat en una de les carreres que donen accés al cos de professorat de secundària que acrediti un nivell C1 d’anglès pugui impartir l’assignatura de llengua anglesa a l’educació secundària obligatòria i a batxillerat. Ha habilitat també desenes de titulacions per cobrir el dèficit de professorat en llengües i assignatures de ciències.

Així consta en la resolució de la directora general de Professorat i Personal de Centres Públics, Dolors Collell, davant la falta de personal docent disponible en llengua anglesa, catalana, castellana, matemàtiques, física i química, tecnologia i informàtica.

El problema en algunes especialitats es va fer visible després de les vacances de Nadal i el febrer passat la conselleria va reconèixer que hi havia 400 places de professors que eren difícils de cobrir, una xifra que ha augmentat i que està provocant que en alguns centres hi hagi alumnes que hagin estat sense classes de les matèries referides durant mesos.

La resolució, que Educació ha penjat en l’apartat de normativa de la conselleria en ple període de vacances de Setmana Santa, reconeix la «necessitat d’habilitar, amb caràcter excepcional i provisional, algunes titulacions per impartir especialitats concretes».

El text estableix que per accedir a les especialitats docents de formació professional (FP), que són les de tecnologia i informàtica, les persones que presentin titulacions habilitades hauran de superar una prova de capacitació.

Titulacions acceptades

Segons l’annex que acompanya la resolució i en el qual apareix la llista de titulacions que queden habilitades, podran fer classes de llengua catalana els titulats en 77 graus universitaris, 50 llicenciatures i 4 títols superiors d’art dramàtic amb equivalència a grau.

Entre els graus i carreres habilitats per impartir català es troben els d’art dramàtic, lingüística, llengües aplicades, traducció i interpretació, periodisme, comunicació, estudis clàssics, humanitats i teologia.

La Generalitat també ha habilitat que puguin impartir llengua castellana els titulats en les mateixes disciplines d’un total de 80 graus, 32 llicenciatures i 4 títols superiors d’art dramàtic amb equivalència a grau.

En el cas de matemàtiques, podran impartir la matèria els graduats en més de 70 disciplines, entre les quals es troben les enginyeries, l’arquitectura i l’administració i direcció d’empreses, a més dels llicenciats en nàutica i transport marítim i els que tinguin una titulació estrangera d’arquitectura homologada.

Els graduats en més d’una trentena d’enginyeries com ciències del mar, agrícola, alimentària, biomèdica, de recursos energètics i miners, d’aeronavegació, electrònica, d’obres públiques o geològica, entre d’altres, a més dels que tinguin una llicenciatura en ciències del mar, podran donar classes de física i química als instituts.

A la FP, s’han habilitat noves titulacions per impartir classes de tecnologia, informàtica, equips electrònics, instal·lació i manteniment d’equips tècnics fluids, instal·lacions electrotècniques, mecanització i manteniment de màquines, oficina de projectes de construcció, operacions i equips de producció agrària i per a sistemes i aplicacions informàtiques.

En aquests casos, la conselleria ha determinat que puguin impartir classes tècnics superiors i especialistes, que hauran de passar una prova de capacitació.

Notícies relacionades

Únicament per a l’especialitat de tecnologia s’ha habilitat que puguin fer classe graduats en disseny amb menció en disseny d’interiors i en audiovisuals i no serà necessari que passin cap prova addicional.

La resolució també indica que els professors que són en la borsa d’interins i que hagin acreditat una de les titulacions habilitades podran sol·licitar l’especialitat corresponent en un termini extraordinari de consulta i modificació de dades establert entre l’11 i el 13 d’abril, per participar en els nomenaments telemàtics.