Temps a Catalunya

Barcelona registra el segon març més sec de la història

La capital també registra el rècord dels 12 mesos menys plujosos de la sèrie climatològica de l’Observatori Fabra

Barcelona registra el segon març més sec de la història

Alfons Puertas. Observatori Fabra

2
Es llegeix en minuts
Judit Bertran
Judit Bertran

Periodista

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Barcelona ha acabat el mes registrant el segon març menys plujós des de 1914, únicament superat el 2019, amb una precipitació únicament d’1,0 mm a la capital. Segons dades de l’Observatori Fabra, les esgarrifoses dades –a part de no ajudar en la sequera que travessa Catalunya– no milloren el paradigma, ja que s’ha registrat un rècord de pluja mínima en els últims 12 mesos amb 254,4 mm, xifra que significa únicament un 41% del que hauria d’haver plogut segons la mitjana del 1991-2020.

Vam començar el mes de març amb una temperatura mínima d’1 grau, registrada en el període més fred de l’any acompanyat de les nevades que hi va haver a finals de febrer a Barcelona. Però ràpid els termòmetres van ascendir, i van superar els 15 °C tot just cinc dies després i els 20 °C el dia 8 de març. Durant una setmana seguida, del 8 al 14 de març, la temperatura va superar sense excepció els 20 graus i la precipitació va ser de 0,3 mm. El vent en va ser el gran protagonista, amb ratxes de 50 km/hora cada dia i fins i tot superant el rècord del vent més fort al març amb una ratxa de 61 km/hora.

Preocupació

Des de l’Observatori Fabra de Barcelona adverteixen que la temperatura d’aquest març ha sigut massa elevada i el paper nul de la precipitació no planteja el millor escenari per interpretar el primer mes primaveral. I és que s’ha registrat una temperatura màxima mensual de 25,7 °C, tercera temperatura màxima registrada en un mes de març des de 1914 (després dels 27,9 del 2001 i dels 26,8 °C del 1990).

Calor general a Catalunya

Catalunya ha registrat aquest divendres el segon dia amb una calor inusual, amb màximes de 30 °C en localitats com Aldover (Tarragona), tot i que per al cap de setmana s’espera que les temperatures descendeixin, amb xàfecs en alguns punts, i fins i tot que arribin nevades a la cara nord del Pirineu.

Després d’assolir aquest dijous els 31 ºC en algunes poblacions tarragonines, els termòmetres s’han mantingut inusualment alts, amb temperatures més pròpies d’un mes de juny, que no de març, tot i que demà començarà el mes d’abril amb un canvi de temps que deixarà algunes precipitacions, vent, un descens generalitzat de les temperatures i fins i tot neu al Pirineu.

Previsió per a aquest cap de setmana

Notícies relacionades

Segons les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya, les nevades més importants s’esperen per diumenge a la cara nord del Pirineu, i a la Vall d’Aran podria nevar fins i tot per sota dels 1.000 metres i per sobre dels 1.400 superar els 20 centímetres de neu nova. També per demà s’esperen algunes precipitacions, especialment a la tarda al Pirineu i a les comarques del nord-est, on podria ploure amb una mica més d’intensitat.

Igualment es podria escapar algun xàfec aïllat demà al centre i sud de Catalunya, amb una caiguda important dels termòmetres, que avui s’han disparat de nou a valors estiuencs.