Avenç meteorològic

Canvi radical en el temps: els ànecs mandarins donen el seu pronòstic

Canvi radical en el temps: els ànecs mandarins donen el seu pronòstic

Elisenda Pons

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

S’acosta un canvi radical en la meteorologia per les terres catalanes, amb xàfecs i descens de les temperatures quan estem a punt de començar la Setmana Santa. I les novetats estan fora de tot dubte, ja que coincideixen en el pronòstic tant els models més professionalitzats com la meteorologia popular, amb menció especial per als ànecs mandarins.

I és que aquests bonics animals porten uns dies amb l’energia més baixa de l’habitual, un aspecte que segons expliquen les tradicions avança l’arribada de pluja i tempestes. Un escenari a què cal afegir-li la irrupció de vent i del descens de les temperatures. 

Les precipitacions faran acte de presència des d’aquest divendres a la tarda a la zona del Pirineu, on podran fer-ho en forma de neu a partir dels 1.800 metres. El contrast, al litoral de Barcelona i Tarragona, on en aquesta jornada es preveuen màximes de fins a 27 ºC. A la resta del territori sí que hi haurà descens tèrmic.

La inestabilitat s’estendrà a Barcelona i Girona dissabte, quan es registraran xàfecs i tempestes que poden deixar fins a 20 litres per metre quadrat en tot just mitja hora al Gironès, la Selva, el Pla de l’Estany i la Garrotxa, segons avança el Servei Meteorològic de Catalunya. Fins i tot és possible que es produeixi alguna calamarsada. 

Notícies relacionades

La cota de neu al Pirineu caurà fins als 1.500 metres i hi haurà temperatures sensiblement més baixes a gairebé tot el territori. 

Diumenge el sol guanyarà la batalla als núvols, però el gran protagonista serà el vent a bona part del territori. Nevarà en cotes a partir dels 1.300-1.400 metres. Les temperatures continuaran caient i es notarà especialment al fer-se fosc.