Medi ambient

Del senglar al conill: declarada l’emergència de caça per aquest rosegador a Lleida

La Generalitat pren aquesta mesura per caçar-ne una gran quantitat d’exemplars i rebaixar-ne la densitat

Del senglar al conill: declarada l’emergència de caça per aquest rosegador a Lleida

Anna Berga (ACN)

1
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

Fa setmanes que els agricultors protesten per la quantitat de conills que viuen a les comarques de Lleida i, que segons ells, perjudiquen el camp. Després que la Generalitat decidís aplicar fosfur d’alumini (verí) en alguns punts clau, fet que va enfadar els ecologistes, ara el Govern fa un segon pas: declara l’emergència cinegètica per aquest animal a la plana de Lleida.

Això significa que l’Administració es proposa fer les captures necessàries per reduir-ne la població en els punts amb més densitat, tot i que no se’n posa una xifra concreta. La declaració afecta 90 àrees de caça del Segrià, la Noguera, l’Urgell, el Pla d’Urgell, la Segarrai les Garrigues (en total 75 municipis).

Setmanes enrere ja es va decidir prendre aquesta mesura als voltants de Girona per la gran quantitat de senglars. Ara, la temporada de caça dels porcs salvatges ha acabat, però el nou objectiu és eliminar una gran quantitat de conills.

Aliment de rapaços

Notícies relacionades

Aliment de rapaçosEls responsables de les àrees privades de caça són els responsables que les mesures de caça es posin en marxa. En cas que això no passi, serà el Departament d’Acció Climàtica que agafarà les regnes i s’encarregarà de les captures. ¿Com es caçaran? Les modalitats autoritzades són la caça amb arma de foc, al salt (amb gos o sense), en mà, amb gàbia trampa o amb fura.

A les zones d’especial protecció per a les aus (ZEPA), fins al 15 d’agost, que és quan crien molts dels ocells, la caça s’autoritza únicament amb escopeta o amb fura, però no amb gossos. Això es fa per evitar perjudicar diverses espècies d’aus, moltes de les quals, sobretot els rapaços, s’alimenten de rosegadors com els conills. Els animals capturats es podran utilitzar per al consum propi i també es podran comercialitzar en establiments autoritzats.