Nou arrestos a Espanya

L’estafador de rics de Barcelona també ha estafat la classe alta de Madrid

  • La Policia Nacional també ha investigat i detingut Darwin Grover per enredar víctimes de Chamberí o Chamartín

L’estafador de rics de Barcelona també ha estafat la classe alta de Madrid

JOSÉ LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’estafador que ha enredat la ‘jet-set’ de Barcelona també ha estafat la classe alta de Madrid. Segons les fonts consultades per EL PERIÓDICO, Darwin Grover, un jove de nacionalitat peruana i de 27 anys, ha sigut denunciat per diverses famílies de la zona noble de la capital d’Espanya que ha estafat com ho ha fet amb les catalanes: fent-los creure que era un d’ells.

Entre l’octubre del 2021 i el gener del 2023, Grover va ser detingut en set ocasions per la Policia Nacional i per la Guàrdia Civil. Després del seu últim arrest, l’estafador es va traslladar a Barcelona, on en només dos mesos ha acumulat cinc denúncies per estafa presentades per veïns de la zona noble de la capital catalana per valor de 300.000 euros. En un any i mig, Darwin ha sigut detingut ja nou vegades a Espanya.

Chamberí, Chamartín i El Retiro

La Policia Nacional és el cos que l’ha perseguit en més ocasions: sis en total. L’ha investigat per denúncies presentades per veïns dels senyorials barris de Chamberí i Chamartín i del cèntric districte d’El Retiro. En quatre ocasions l’ha arrestat per estafa; una cinquena, per falsificació documental, i una sisena, perquè pesava sobre ell una ordre de detenció pendent. La Guàrdia Civil l’ha detingut en una única ocasió, per un delicte contra la seguretat viària, quan conduïa un vehicle que una patrulla va abordar dins de Mèrida. Encaixa amb el seu estil de vida: sempre que pot condueix cotxes de gran potència com Lamborghinis o Teslas.

Darwin Grover és un home alt, corpulent, de cabells curts i morenos, i es vesteix amb roba de firmes com Lacoste, Ralph Lauren o Pedro del Hierro. Als agents dels Mossos que el van arrestar recentment a Catalunya, amb els quals es va mostrar col·laborador i educat, els va aclarir que pateix de mitomania, un trastorn que l’empeny a fabular per rebre l’atenció de les persones més riques de la societat. I el cert és que ho aconsegueix, remarquen fonts policials, que evidencien que entre els denunciants hi ha famílies poderoses que s’havien cregut que formava part de la seva ‘casta’.

Nom fals

Darwin Grover utilitza un nom fals i es presenta com un jove de nacionalitat americana –o canadenc, de vegades– que es troba a Espanya per heretar una gran fortuna familiar. Sustenta la seva ficció d’alt bressol amb estratègies com mostrar captures del telèfon de suposats comptes corrents marejadors o fer-se passar pel seu pare en converses de WhatsApp. La realitat és que no consta que la seva família sigui rica.

A Espanya no ha treballat legalment a cap lloc, que consti a la policia. No obstant, ha arribat a acords extraoficials amb algunes víctimes a les quals ha tornat quantitats importants de diners, un fet que ha portat els policies que l’han investigat a sospitar que, tot i que no sigui l’hereu de cap fortuna, sí que disposa d’efectiu, però de procedència desconeguda. 

A finals de gener, o a principis de febrer, Grover, assetjat per diferents unitats d’investigació de la Policia Nacional i pel rumor sobre les seves estafes que de ben segur que va córrer per les capes altes de Madrid, es va instal·lar a Barcelona. Des d’aleshores, ha sigut denunciat per cinc víctimes diferents.

En llibertat

La primera denúncia contra Grover a Catalunya la va presentar una dona a la qual va llogar la planta baixa d’un xalet. La va entabanar perquè li deixés provar la casa un cap de setmana sencer abans de firmar un contracte per 18 mesos. La dona va acceptar a canvi d’una fiança que Grover va fingir que feia ensenyant una captura de telèfon que era en realitat un muntatge. Durant aquells dos dies, va omplir de convidats la casa muntant dinar, sopars i festes.

Notícies relacionades

Després d’aquesta primera denúncia, van arribar als Mossos les que van interposar altres propietaris de xalets o apartaments ubicats a zones com el passeig de Gràcia o al municipi de Sitges que va enredar utilitzant la mateixa estratègia. L’última denúncia fins a la data presentada contra Grover és d’un hotel de cinc estrelles gran luxe: feia diversos dies que hi estava allotjat amb una dona a la ‘suite’ dúplex –que costa més de 20.000 euros al mes– i tampoc pagava el compte.

Actualment, Grover està en llibertat. Les fonts consultades per aquest diari afirmen que difícilment deixarà de fer el que millor sap fer: mentir els rics per viure com si fos un d’ells.