Dues detencions

Un estafador mitòman estafa 300.000 euros a la ‘jet-set’ de Barcelona

  • Ha llogat xalets, ‘suites’ i apartaments de gamma alta fingint que és l’hereu d’una fortuna familiar

Un estafador mitòman estafa 300.000 euros a la ‘jet-set’ de Barcelona

RICARD CUGAT

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Darwin es va tornar a mostrar col·laborador amb els agents dels Mossos d’Esquadra que havien vingut a arrestar-lo. Ja els coneixia: eren els mateixos que el van detenir el mes passat. Com llavors, es va limitar a admetre que qui el denunciava tenia raó i va repetir que no podia deixar d’actuar d’aquella manera perquè era una persona diagnosticada de mitomania, un trastorn psicològic que l’empenyia a mentir per guanyar-se l’atenció del seu entorn.

Com en l’ocasió anterior, va ser traslladat a la comissaria de les Corts –de manera que va passar de dormir entre els llençols d’una de les millors ‘suites’ de Barcelona a fer-ho sobre el pedrís d’un calabós policial– i després va passar a disposició judicial. En aquesta segona ocasió també va sortir en llibertat. Els agents del districte de Sarrià-Sant Gervasi, que l’han detingut en dues ocasions en un mes, sospiten que Darwin deixa al seu pas més víctimes que les cinc que, de moment, l’han denunciat a Catalunya. I es temen que ara mateix podria estar allotjat una altra vegada en un dels racons més exclusius de la ciutat i que no pensa pagar el compte.

Les mentides

Darwin és un jove de 27 anys de nacionalitat peruana que es mou per la capital catalana des de fa només un parell de mesos. Mai porta la documentació a sobre i utilitza noms falsos. També s’ha inventat una vida que no és la seva: fingeix ser de nacionalitat americana i l’hereu d’una fortuna familiar. En les últimes setmanes ha llogat xalets i ‘suites’ enredant, amb aquesta mentida, els propietaris, amb qui es reunia acudint a les trobades al volant d’un Lamborghini. Els Mossos calculen que ha estafat uns 300.000 euros.

La primera dona que va acudir als Mossos, al febrer, era la propietària d’una residència a la zona alta de Barcelona. Va explicar als policies que feia poc havia llogat la planta inferior del seu domicili a un americà. El jove va dir que tenia intenció de quedar-se a viure allà 18 mesos, però que volia estar-s’hi un cap de setmana per comprovar les seves sensacions. La propietària, a canvi d’una fiança, va acceptar la prova i l’interessat li va mostrar una captura de telèfon d’un banc nord-americà amb la quantitat acordada.

El jove va aprofitar aquell cap de setmana: va organitzar festes i dinars amb desenes de convidats. Dilluns es va esfumar. La transferència mai va arribar. La dona va mostrar la captura als Mossos, que van comprovar amb una consulta telefònica que l’entitat que apareixia referenciada s’havia dissolt dos anys enrere.

La primera detenció

En els dies posteriors, els investigadors van rebre més denúncies semblants. Una la va presentar l’amo d’un xalet, també de la zona noble de la ciutat, que afirmava que havia llogat la seva propietat a un jove canadenc –en aquesta ocasió– que pretenia instal·lar-s’hi un mes sencer. El lloguer, de 16.500 euros, no havia de ser un problema. Per tranquil·litzar la víctima, li va ensenyar a través del mòbil el compte corrent del seu pare. Segons va detallar, estaria a la ciutat aquell temps per resoldre el cobrament de l’herència de la seva mare. Va estar vivint en aquella casa unes setmanes, fins que l’amo el va denunciar.

Notícies relacionades

Una altra denúncia la va presentar un home que llogava un xalet a Sitges. Com en els dos casos anteriors, un jove estranger li havia llogat la propietat i li havia enviat una captura de pantalla d’una transferència que mai va arribar. L’inquilí, aclaria el denunciant, semblava que tenia diners perquè es va presentar a firmar el contracte de lloguer en un cotxe conduït per un xòfer. Els Mossos van arrestar per primera vegada Darwin, que va admetre els fets i va sortir en llibertat amb càrrecs per estafa i falsificació documental.

La segona detenció

Tres setmanes més tard, els Mossos van rebre un directiu d’un dels millors hotels de Barcelona, un de cinc estrelles gran luxe. Un jove americà, que es presentava com l’hereu d’una fortuna familiar, havia llogat per tot l’any la ‘suite’ dúplex, que costa 22.000 euros al mes. Suposadament, havia ordenat la transferència des d’un banc nord-americà i havia mostrat captures de pantalla per aclarir que el moviment havia sigut executat, tot i que no constés encara l’ingrés, ja que, al ser un banc americà, podia trigar a arribar. Però el cert és que passaven els dies, la transferència no arribava i el jove estava ocupant la joia de la corona sense pagar. Els investigadors de Sarrià-Sant Gervasi van saber de seguida de qui podia tractar-se. I van acudir a l’hotel a buscar Darwin un altre cop. El van trobar acompanyat d’una dona que va assegurar als policies que abans de viure en aquest hotel havien viscut junts en un pis de luxe del passeig de Gràcia.