Operació policial

Desarticulada una banda a Sabadell dedicada a l’explotació sexual de dones estrangeres

  • La policia deté cinc persones i allibera set víctimes de tràfic d’éssers humans

Desarticulada una banda a Sabadell dedicada a l’explotació sexual de dones estrangeres
2
Es llegeix en minuts
ACN

La Policia Nacional ha desarticulat a Sabadell una organització criminal especialitzada en tràfic d’éssers humans amb finalitats d’explotació sexual. La policia ha detingut cinc membres de la banda i ha alliberat set víctimes que es trobaven retingudes i que eren explotades sexualment.

Així, la investigació ha pogut acreditar que almenys una vintena de dones podrien ser víctimes potencials de l’organització i s’ha intervingut material documental i informàtic abundant relacionat amb l’explotació. Les víctimes eren captades al país d’origen, Colòmbia, amb la promesa d’una feina com a cuinera que incloïa allotjament i menjar. Una vegada a Barcelona, eren acompanyades fins a un pis a Sabadell on eren explotades i estaven vigilades.

Una vintena d’afectades

Els registres a dos immobles a Sabadell van tenir lloc el 6 de març. A banda de les detencions i l’alliberament de les 7 dones, es van identificar fins a 13 víctimes potencials més d’aquesta organització.

Als detinguts se’ls imputen els delictes de tràfic d’éssers humans amb finalitats d’explotació sexual, delictes relatius a la prostitució, blanqueig de capital i delictes contra la salut pública per tràfic de drogues. El jutjat ha acordat l’ingrés a presó dels dos detinguts i mesures no privatives de llibertat per als altres tres.

Tancades en un soterrani

Les dones havien arribat fins a Espanya amb la promesa d’una feina com a cuineres durant 12 hores al dia per un sou de 33 euros diaris, amb allotjament i menjar. La xarxa criminal organitzava el trasllat des del país d’origen eludint els controls de fronteres, i les dones hi entraven com a turistes. L’organització gestionava els bitllets d’anada i tornada i els facilitaven reserves d’hotel. Però una vegada a territori espanyol, els prenien els diners i la documentació per iniciar l’explotació.

A la cuina clandestina havien d’entregar el passaport i el telèfon mòbil i les tancaven en un soterrani amb clau sense poder-ne sortir. Les dones havien d’estar disponibles les 24 hores i vivien en un habitacle reduït i insalubre, compartint llit.

Càstigs i agressions

Notícies relacionades

Segons informa la policia en un comunicat, l’organització actuava com un «call center». Els integrants gestionaven els telèfons, oferien serveis als clients, establien tarifes i assignaven les víctimes, que eren sotmeses a un control estricte.

Per exemple, per sortir del domicili havien de demanar permís, desplaçar-se per zones pròximes al pis i fer-ho com a màxim en dos grups de dues o tres. Si la conducta no responia a l’estipulat, podien ser sancionades. També eren obligades a consumir substàncies estupefaents i rebien cops i agressions.