Vacances

¿Quan és la Setmana Santa 2023? Dates i calendari

Els dies de la celebració aquest any tenen lloc íntegrament durant el mes d’abril

¿Quan és la Setmana Santa 2023? Dates i calendari
2
Es llegeix en minuts

L’arribada de la primavera anticipa també un dels períodes vacacionals més importants del nostre país, la Setmana Santa. No obstant, com que les seves dates són variables, és complicat saber per endavant quan seran els dies festius de cada any.

Per definició, la Setmana Santa s’estableix agafant com a referència el Diumenge de Resurrecció (també anomenat Pasqua de Resurrecció), fixat el primer diumenge després de la primera lluna plena que té lloc després de l’equinocci de març. Així, depenent de l’any, mai pot tenir lloc abans del 22 de març i, d’altra banda, tampoc pot passar més enllà del 25 d’abril.

Un cop establert quan és el Diumenge de Resurrecció, es considera que les dates de la Setmana Santa són les que transcorren des del diumenge anterior (el Diumenge de Rams) fins a la mateixa Pasqua de Resurrecció. En la tradició cristiana es creu que Jesucrist va morir a la creu durant les últimes hores d’un divendres, va estar mort dissabte i va tornar a la vida diumenge. Per tant, els dies clau de la Setmana Santa són el Divendres Sant, el Dissabte Sant i el Diumenge de Resurrecció.

El 2023

Notícies relacionades

Aquest 2023, les dates de la Setmana Santa inclouen des del 2 d’abril fins al 9 del mateix mes. El dia 2 serà el Diumenge de Rams, i el 9 se celebrarà el Diumenge de Pasqua. Segons el calendari laboral del 2023, el Divendres Sant (el 7 d’abril) serà dia festiu nacional, i es contempla Dilluns de Pasqua (el dia 10) com a no feiner a diverses comunitats autònomes, com Catalunya o el País Valencià. De la mateixa manera, altres autonomies han escollit que el dia festiu sigui el Dijous Sant (el 6 d’abril), com és el cas de Madrid.

  • El llistat de dies de la Setmana Santa del 2023 quedaria com segueix: 2 d’abril: Diumenge de Rams

  • 3 d’abril: Dilluns Sant

  • 4 d’abril: Dimarts Sant

  • 5 d’abril: Dimecres Sant

  • 6 d’abril: Dijous Sant

  • 7 d’abril: Divendres Sant

  • 8 d’abril: Dissabte Sant

  • 9 d’abril: Diumenge de Resurrecció

No obstant, aquesta variabilitat en les dates de la Setmana Santa es podria acabar pròximament si cristal·litzen els esforços que està portat a terme el papa Francesc per negociar amb els ortodoxos la possibilitat de fixar els dies d’aquesta festivitat. La proposta del religiós argentí situaria el Diumenge de Resurrecció en la segona o la tercera setmana d’abril, el que permetria planificar amb més antelació viatges, allotjaments, esdeveniments turístics i activitats comercials dedicades a les dates de la Setmana Santa.