Altes temperatures

La Generalitat apuja fins als 277 municipis el risc alt d’incendi aquest cap de setmana

Encendre foc, fer barbacoes o les tasques forestals queden prohibits a 31 comarques de Catalunya

La Generalitat apuja fins als 277 municipis el risc alt d’incendi aquest cap de setmana

EFE/Manuel Bruque

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Generalitat de Catalunya estendrà aquest dissabte a mitjanit el nivell 2 del Pla Alfa fins als 277 municipis en risc alt d’incendi forestal durant aquest cap de setmana. Són ciutats o pobles situats a 25 comarques on el perill d’incendi ja és alt, però que en l’àmbit municipal encara ho és més. En concret, per demà s’han suspès un total de 2.400 activitats que no es podran portar a terme. Les comarques amb més municipis en situació de perill molt alt o extrem d’incendi forestal són el Baix Llobregat (25 municipis), l’Anoia (22) i el Baix Camp (20).

A partir del nivell dos d’aquest pla es prohibeixen diverses activitats de risc. No es pot encendre foc, es limiten certes activitats esportives i es restringeixen les tasques forestals i agrícoles, que en molts casos són, precisament, per prevenir futurs incendis. A més, tampoc es permeten les barbacoes a les àrees de pícnic establertes.

El cos d’Agents Rurals de la Generalitat demana extremar les precaucions de cara unes altes temperatures poc habituals per al març. Asseguren que aquest cap de setmana és d’alt risc.

La situació climatològica s’afegeix a la densitat de vegetació gairebé seca que s’acumula als boscos. Amb aquesta gran quantitat de combustible, les autoritats adverteixen que hi pot haver incendis típics d’estiu en aquestes dates, com s’està veient a Castelló.

Diumenge a la tarda, el moment de més perill

El Departament d’Acció Climàtica ha emès un informe que destaca diumenge a la tarda com el moment de perill més generalitzat. L’episodi s’iniciarà amb vent de l’oest al matí, girarà a nord-oest durant la tarda i, finalment, a nord dilluns. Això implicarà vents de terra primer de ponent, després de ponent i mestral i, finalment, de mestral i tramuntana. Inicialment els vents seran bastant generals i progressivament s’aniran concentrant al litoral i prelitoral de la meitat sud i a l’Empordà.

Notícies relacionades

Segons la predicció elaborada pel Servei Meteorològic de Catalunya, l’episodi de perill alt d’incendi forestal començarà amb una temperatura molt superior a l’habitual, que tendirà a normalitzar-se amb l’entrada del vent d’oest i nord-oest. Si bé el vent inicialment serà de component oest, anirà virant cap a nord-oest i finalment a nord al final de l’episodi.

La temperatura –alta per a l’època– i l’entrada de vent de ponent produirà una baixada sobtada de la humitat relativa, que pot arribar a ser molt baixa a gairebé tot el territori, amb l’excepció de les zones de nord-est del país. La perillositat de la combinació d’humitat relativa baixa i vent fort es veurà agreujada per la presència d’importants dèficits hídrics a curt, mitjà i llarg termini en bona part de les comarques afectades, sobretot de la Catalunya Central i les comarques del litoral i prelitoral de Barcelona.