Sense protocol específic

79 persones trans a la presó: 22 són dones internes en mòduls femenins

Catalunya va aprovar el 2019 una instrucció per la qual les persones transgènere puguin demanar el trasllat a un centre penitenciari del sexe amb què s’identifiquin

79 persones trans a la presó: 22 són dones internes en mòduls femenins
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les presons dependents de l’administració central –totes excepte les del País Basc i Catalunya– acullen 79 persones transgènere, de les quals 22 són dones trans que estan internes o bé en presons exclusivament femenines, o en mòduls de dones dins de presons mixtes. 6 més són homes trans que viuen en instal·lacions masculines, segons dades d’Institucions Penitenciàries a què ha tingut accés Efe.

Presons no detalla el gènere ni la ubicació dels 51 interns trans restants, un col·lectiu que representa, aproximadament, el 0,17% de les més de 46.000 persones que formen part de la població reclusa.

L’ingrés en presons femenines de dones trans (que van néixer amb el sexe biològic masculí) ha sigut un dels arguments esgrimits per certs col·lectius feministes i partits de l’oposició contra l’autodeterminació de gènere recollida en la recentment aprovada llei trans a l’entendre que podria suposar un perill per a les internes.

La llei no estableix cap protocol específic per al tractament de les persones trans a les presons, on, de fet, des del 2006 ja es permet a persones que no s’identifiquen amb el seu sexe oficial canviar de mòdul, en alguns casos fins i tot sense haver fet el pas de modificar el seu sexe en el registre. La Llei General Penitenciària marca la separació interna dels reclusos per sexe, però fa 17 anys el Ministeri de l’Interior va establir un procediment pel qual els reclusos poden sol·licitar el seu canvi a un mòdul conforme amb el seu «gènere sentit» tot i que no hagin canviat de sexe en el registre.

Valoració mèdica i psicològica

El protocol ideat per Interior estableix com a requisit per al canvi de mòdul la superació d’una valoració mèdica i psicològica, així com el reconeixement de la identitat psicosocial de gènere. La decisió d’en quin mòdul s’internarà cada pres la pren un «equip tècnic multidiscipliniar», del qual formen part tant educadors i psicòlegs com treballadors socials, segons han assenyalat a EFE fonts d’Institucions Penitenciàries.

Notícies relacionades

Aquest equip avalua totes les circumstàncies personals del reclús –entre les quals es troba el seu sexe biològic i registral– per dictaminar en quin espai ha de complir la seva condemna, tot i que aquesta decisió és reversible.

Presons apunta que aquesta avaluació individual forma part del protocol d’entrada de qualsevol pres en una presó. Catalunya també va aprovar el 2019 una instrucció per la qual les persones transgènere que siguin en presons d’aquesta comunitat autònoma poden demanar el trasllat a un centre penitenciari del sexe amb què s’identifiquin.

Temes:

Presó LGTBI