Funcionaris de presons es tanquen a Brians 2 com a protesta per les agressions de presos

Funcionaris de presons es tanquen a Brians 2 com a protesta per les agressions de presos

F. L. M.

1
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

La presó barcelonina de Brians 2 no té tancats només presos durant la nit d’aquest dimarts. Funcionaris de les presons catalanes, tots ells representants sindicals d’aquest col·lectiu, s’han quedat a l’interior d’aquesta presó com a forma de protesta pel que consideren falta de resposta del Departament de Justícia de la Generalitat a les seves reclamacions per al tractament de les agressions que pateixen aquests treballadors públics intramurs.

En la tancada participen representants de totes les centrals –ACAIP, CCOO, UGT, Intersindindical CSC, CSIF, Marea Blava i CATAC– sense que hagin posat fi a la seva mobilització. La tancada és continuació d’una concentració que aquest matí reunia un nombrós grup de funcionaris davant les portes de Brians que es queixaven del que qualifiquen d’«augment de les agressions» a Catalunya.

«En les últimes setmanes –han recordat en un comunicat– un funcionari ha hagut de ser sotmès a una operació estètica després de patir l’atac d’un pres i un altre ha resultat ferit amb la ruptura de dues vèrtebres».

Xifres en augment

Els sindicats de treballadors penitenciaris a Catalunya demanen que la Generalitat porti al jutjat cada agressió a un funcionari –en la convicció que successives condemnes els costen als presos augments de pena que podrien resultar dissuasoris per a la seva conducta violenta– i que habiliti o construeixi una presó especial en la qual recloure aquells presos que, classificats en primer grau –el menys evolucionat de la vida a la presó, generalment el dels més violents– no s’adaptin al règim de vida en els centres de compliment ordinari. Aquest tipus de presos protagonitza un percentatge important de les agressions.

Notícies relacionades

El 2022, segons dades recollides per Marea Blava, van tenir lloc a les nou presons administrades per la Generalitat, i entre els 7.713 interns que allotgen, un total de 1.231 incidents violents, entre agressions greus, lleus i temptatives d’atac a professionals penitenciaris. Aquest número es dispara respecte als 749 casos del 2021 i els 487 que va comptar la mateixa font el 2020.

La situació és qualificada d’«insostenible» pels tancats, que reclamen a més un increment de la plantilla del sistema carcerari català en 600 efectius per poder atendre aquest i altres problemes del seu funcionament.