Dependència

Drets Socials impulsa 300 noves places en centres de dia per a avis a 24 municipis

  • La mesura suposa un increment del 80% de l’oferta pública

Drets Socials impulsa 300 noves places en centres de dia per a avis a 24 municipis
2
Es llegeix en minuts

El Departament de Drets Socials preveu desplegar fins a finals d’any 330 noves places del Servei d’Atenció Integral en l’Àmbit Rural (SAIAR), popularment conegut com a centre de dia. La mesura suposa ampliar el 80% l’oferta pública, i passar de les 411 places actuals a 741. L’ampliació del servei afectarà 24 municipis petits i mitjans de tota Catalunya, 15 dels quals disposaran de places públiques per primera vegada.

El conseller Carles Campuzano ha presentat la planificació aquest dissabte en una visita a Cubelles (el Garraf), on es destinaran 25 de les 330 places noves. «Estem reforçant la qualitat de vida d’una societat en què cada cop tindrem més persones grans», ha ressaltat Campuzano.

Envelliment

El conseller Carles Campuzano ha presentat la planificació aquest dissabte en una visita a Cubelles (el Garraf), on es destinaran 25 de les 330 places noves. «Estem reforçant la qualitat de vida d’una societat en què cada cop tindrem més persones grans», ha afirmat Campuzano, que ha ressaltat una inversió de 2,2 milions d’euros.

El conseller ha destacat que les places de SAIAR s’assemblen a les del centre de dia convencional, amb la diferència que ofereixen també zones complementàries per a tallers i serveis de caràcter ambulatori i a domicili, en funció de les necessitats dels usuaris. Les places estan dirigides a persones més grans de 65 anys, i les assignen els serveis socials de cada ajuntament.

Zones rurals

De les 330 noves places, 159 seran per a municipis de baixa densitat demogràfica de la demarcació de Barcelona, 75 de Lleida, 60 de les comarques gironines, 16 de Tarragona i 20 de les Terres de l’Ebre. El departament no ha precisat el detall dels pobles que se’n beneficiaran perquè hi ha convenis que encara estan en procés de negociació. Només ha transcendit el cas de Cubelles, on s’ha fet la presentació del nou pla perquè és un dels municipis amb més places assignades.

Campuzano sí que ha explicat que, del conjunt de la nova oferta del SAIAR, hi haurà 15 ajuntaments on el servei s’instal·larà per primera vegada en equipaments municipals, cosa que evitarà els desplaçaments que ara han de fer molts usuaris de centres de dia per anar a altres municipis. Els nou ajuntaments més beneficiaris d’aquestes noves places seran pobles on ja hi ha el servei i s’aposta per ampliar-lo.

Reducció de llistes d’espera

Notícies relacionades

«Estem molt contents de posar en marxa un increment del 80% de places, però mantenim el repte enorme de poder reduir a la meitat la llista d’espera», ha admès Campuzano, que ha assegurat que el Govern s’ha marcat aquest propòsit amb el pressupost recentment aprovat. El conseller també ha retret al Govern espanyol un «problema greu d’infrafinançament» en les polítiques d’atenció a la dependència: «El sistema actual de l’Estat no és sostenible, i ni els ajuntament ni la Generalitat podem afrontar les llistes tots sols».

En aquest sentit, el conseller ha ressaltat que «cada vegada faran falta més serveis per atendre les persones grans», i ha recordat que aquest 2023 comença la jubilació de la generació del baby-boom. «És la generació més nombrosa de catalans, i això determinarà la transformació de la nostra societat els pròxims 30 i 40 anys», ha advertit Campuzano, que ha ressaltat el valor de serveis com el SAIAR, «que ajuden a mantenir la qualitat de vida, mantenen les persones grans actives i vinculades a la comunitat, i també permeten detectar necessitats sobrevingudes».