Crim masclista

L’apunyalament que va portar fins a l’assassí de Dary Luz va ser per 25 euros

  • Els agents de la Unitat de Investigació de l’Hospitalet de Llobregat el buscaven des que va intentar matar un client a qui venia cocaïna l’últim dia del 2022 i el van identificar al carrer gràcies a la seva característica coixesa

L’apunyalament que va portar fins a l’assassí de Dary Luz va ser per 25 euros

EFE

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

José Abel Paulino Rodríguez, l’assassí deDary Luz, la dona colombiana assassinada a Sabadell per la seva parella sentimental, va ser localitzat un any i mig després d’aquest crim masclista gràcies a la característica coixesa que pateix. Després de matar la víctima, Paulino es va refugiar a l’Hospitalet de Llobregat. Traficava amb cocaïna i utilitzava un nom fals. En realitat, ha utilitzat almenys tres identitats falses des que va escapar de la República Dominicana, on li consten antecedents per homicidi i per tràfic de drogues. A Espanya va reincidir en les dues coses. 

A finals de juliol del 2022, Paulino havia convençut Dary Luz perquè viatgés des de Colòmbia i s’instal·lés a viure amb ell en una casa ocupada del barri de Campoamor, a Sabadell. El 3 d’agost del 2021, una setmana després, en ple carrer, Paulino va començar a agredir Dary Luz durant una discussió, la va portar per la força a l’interior de la vivenda, la va lligar, la va apunyalar fins a matar-la i va fugir. El grup d’homicidis a càrrec del crim va descobrir la seva identitat real –llavors ja utilitzava un altre nom: Eddy Javier– i el jutjat de violència de gènere de Sabadell va penjar una Ordre Europea de Detenció i Entrega (OEDE) contra Paulino. 

Venda a la menuda a l’Hospitalet

L’assassí va passar sota el radar policial durant un any i mig, fent vida discretament al barri de Sant Josep de l’Hospitalet de Llobregat. Sobrevivia traficant amb cocaïna. Deia ser colombià i tenia dos telèfons de prepagament diferents.

La matinada del 31 de desembre, Paulino va citar un client habitual en un carrer del seu veïnat per vendre-li mig gram de cocaïna per 25 euros. El client el va avisar per telèfon que vindria amb 50 euros i que necessitaria els 25 euros de canvi. Quan van estar cara a cara, el client li va entregar els 50 euros i Paulino li va donar mig gram de cocaïna però res de canvi. El client va protestar i la seva insistència va desencadenar una discussió. Paulino va treure un ganivet de 30 centímetres i l’hi va clavar al pit i al coll

El client hi havia anat amb un amic que, aterrit, va intentar mediar. Però Paulino també va dirigir el seu ganivet contra el coll de l’amic, que va sobreviure gràcies a la bufanda que portava nuada. Paulino es va donar a la fuga d’un escenari d’un crim, per segona vegada a Espanya. Durant dos mesos va deixar d’anar als dos bars –un de música llatina– que freqüentava per vendre cocaïna. 

La recerca

El client de cocaïna a qui va apunyalar per 25 euros va estar a punt de morir. Però va sobreviure gràcies a una operació d’urgència i, al cap de pocs dies, va entregar als Mossos una descripció del seu camell. Va facilitar els dos números de telèfon de prepagament a través dels quals el contactava. El va descriure com un home de cabell rapat, d’estatura mitjana, pell de color canyella i corpulent. Va afegir que tenia la cama dreta arquejada cap a l’exterior, una lesió que li provocava una visible coixesa

La Unitat de Investigació de l’Hospitalet de Llobregat va comprovar que aquests dos telèfons geolocalitzaven Paulino al lloc dels fets la nit de l’apunyalament. Estaven a nom d’una veïna de Granada –que no tenia ni idea de com el seu nom havia acabat en una línia de prepagament d’un traficant de cocaïna buscat per apunyalament– i a un tal Frederic, a qui els Mossos no van poder localitzar. En paral·lel a aquelles gestions, els investigadors van muntar un dispositiu de vigilància d’agents de paisà els divendres i els dissabtes, a la nit. Però Paulino no va aparèixer. 

La coixesa

La recerca de Paulino no es limitava a aquelles dues matinades setmanals, que havien escollit perquè eren els dies de més activitat per a la compravenda de cocaïna. Els agents tenien ordre de tenir els ulls oberts entre setmana si circulaven per la zona a la recerca d’un home coix amb la cama dreta arquejada cap a l’exterior. El dimecres 8 de març, una patrulla es va creuar amb un home així. 

Notícies relacionades

Els agents van sortir del cotxe, es van acostar a Paulino i li van demanar la documentació. Es va identificar com a Frederic i va entregar un passaport fotocopiat amb aquest nom. Els Mossos sabien que un dels dos telèfons de prepagament que utilitzava el camell que havia apunyalat el client estava a nom de Frederic. El van arrestar, el van conduir a l’àrea de custòdia de detinguts. Allà li van agafar les empremtes dactilars i va saltar la coincidència. 

Frederic, en realitat es deia José Paulino i era un home de 28 anys buscat per l’assassinat de Dary Luz comès el 3 d’agost del 2021 a Sabadell. Les gestions amb el consolat dominicà van permetre esbrinar els antecedents dels quals Paulino fugia de la seva República Dominicana i van donar a entendre també per què, en lloc de tornar al seu país d’origen després de matar Dary Luz, es va amagar a l’Hospitalet de Llobregat, fins que la seva coixesa el va delatar. Paulino ha ingressat provisionalment a la presó i davant la justícia espanyola haurà de respondre per un assassinat i per dos intents d’homicidi.