Per Sergi Mas

El pòdcast d’EL PERIÓDICO: cinc dies sense accés als ordinadors a l’Hospital Clínic

El pòdcast d’EL PERIÓDICO: cinc dies sense accés als ordinadors a l’Hospital Clínic

Francisco Àvia/Hospital Clínic

1
Es llegeix en minuts
Sergi Mas

Cada dia hi ha menys atracaments a llocs on hi ha diners físics i més atracaments digitals a llocs que atresoren dades de tot tipus, com per exemple, un hospital. El tràfic de dades s’ha tornat una arma molt més potent que els diners físics, i és just per això que els ciberatacs es fan amb un objectiu ben clar: la informació personal de cadascú.

Diumenge passat l’Hospital Clínic de Barcelona va ser víctima d’un ciberatac que va bloquejar el funcionament de tots els ordinadors del centre, impedint l’accés extern dels pacients per concertar visites i l’intern dels metges per consultar dades històriques de pacients. Un caos.

Però, ¿qui hi ha al darrere i quants diners es poden treure per aquesta informació? Els periodistes d’EL PERIÓDICO Carles Planas, especialista en xarxes i algoritmes; i Beatriz Pérez, especialista en sanitat i temes de salut, ens expliquen els detalls en aquest episodi.

Notícies relacionades

Per evitar un segon ciberatac, l’Agència de Ciberseguretat i el Clínic estan desenvolupant tasques d’anàlisi i de recuperació dels sistemes per normalitzar la situació, així com implementar un pla de recuperació per minimitzar les probabilitats d’un altre incident del mateix nivell. Aquest pla inclou accions d’erradicació de l’activitat de l’atacant, el desplegament de diferents capacitats tecnològiques i la integració operativa del centre sanitari amb l’Agència de Ciberseguretat i les seves capacitats de protecció.

On es pot escoltar

On es pot escoltar‘El pòdcast d’El Periódico’ es publica de dilluns a divendres i es pot escoltar a les plataformes iVooxSpotifyPodimoGoogle PodcastsAmazon Podcasts i Apple Podcasts.

Equip

Idea i supervisió: Iosu de la Torre.

Edició i realització: Sergi Mas.

Disseny de so: Cadena Pirenaica.

Estudi de gravació: Manolita Studios.

Veu en off: Mercè Torrents.