Salut

La falta de subministrament afecta ja més de 700 medicaments

Les farmàcies i les distribuïdores responsabilitzen els laboratoris de la situació

La situació no ha repercutit encara en problemes de tipus assistencial a l’haver-hi fins a un mes i mig d’estoc

La falta de subministrament afecta ja més de 700 medicaments
5
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

Els laboratoris espanyols tenen problemes creixents per subministrar els seus productes. Segons les últimes dades de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps) el nombre de presentacions que no arriben a les farmàcies ja puja a més de 700 (a 712 durant la setmana passada), quan fa quatre anys eren 250. Fonts del sector farmacèutic i de les distribuïdores reconeixen que la situació actual és pitjor que a final de l’any passat, quan es va acusar la falta d’antibiòtics infantils. Segons fonts hospitalàries de Catalunya i del col·lectiu de metges encara no es registra una manca de medicaments en l’àrea pediàtrica. No s’han remès circulars internes als hospitals i els facultatius, com sí que es va fer el novembre i desembre passats. La patronal de les distribuïdores de medicaments Fedifar, que agrupa les 18 grans empreses del sector, assegura que la majoria de les empreses treballen amb un estoc de fàrmacs equivalent a un mes o un mes i mig de subministraments

Els farmacèutics pateixen la falta de medicaments directament davant els seus clients, però recorden que són al final de la cadena i no disposen de prou informació per determinar-ne les causes. Al Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) tenen un sistema propi d’informació per buscar solucions. Es tracta del FarmaHelp, una eina que permet connectar amb farmàcies pròximes per localitzar medicaments. Fins ara, el FarmaHelp compta amb 6.000 farmàcies adherides, 1.148 a Catalunya, permetent localitzar més de 3.000 medicaments cada mes.

Lourdes Egea, farmacèutica, constata en el dia a dia dificultats a l’hora d’aconseguir el que ha receptat als seus clients. Assegura que la falta d’antibiòtics es va començar a notar a partir del setembre de l’any passat i va empitjorar per Nadal: «En aquests moments, la situació és encara pitjor. Ens hem quedat sense opcions per demanar reposició d’estoc a les distribuïdores», explica. En el seu cas, treballa amb dues distribuïdores: Fedefarma i Cofares.

Fonts de la patronal de les distribuïdores, Fedifar, reconeixen que la situació empitjora, però que, en el marc de la lògica competència, totes les empreses que distribueixen producte a les farmàcies disposen de l’ordre d’entre un mes i un mes i mig d’estoc. Els problemes més rellevants es registren en antibiòtics del tipus de l’Azitromicina i l’Augmentine els últims dies. De vegades és difícil trobar xarop a la farmàcia, però sí que hi ha l’equivalent en sobre, per exemple. Des de Fedifar reconeixen el problema, però destaquen que «la majoria de presentacions amb dificultats de producció tenen alternatives terapèutiques. D’un total de més de 30.000 presentacions hi ha hagut problemes de subministrament en 789 els últims tres mesos, per la qual cosa la incidència o repercussió assistencial és reduïda», expliquen. 

Laboratoris

Les distribuïdores reclamen als laboratoris que donin un tracte preferent a les firmes «de gamma completa» per minimitzar les ruptures d’estoc, que «donen servei a més de 22.000 farmàcies a Espanya amb criteri d’equitat entre elles».  Les empreses concretes, tant distribuïdores com els laboratoris, tendeixen a escudar-se en les seves patronals quan es pregunta per les causes de la fallada de proveïment. Però tots els senyals apunten als laboratoris com a causants principals dels problemes. 

La patronal Farmaindustria reconeix l’existència creixent de problemes de subministrament, però nega categòricament el desproveïment. «L’origen d’aquest increment que reflecteix l’AEMPS és multifactorial, per la qual cosa els laboratoris han posat en marxa plans de contingència per minimitzar i prevenir problemes, que inclouen estocs de seguretat més grans que en altres moments».  

Prendre mesures

«A Espanya, la situació no és greu i no hi ha un problema de salut per a la població, ja que el percentatge de productes sense alternativa terapèutica és inferior a l’1%. Malgrat això, des de la patronal insistim que garantir la fabricació de medicaments estratègics a Espanya milloraria el proveïment i donaria seguretat al país de cara a futures crisis, un dels objectius del Pla Estratègic de la Indústria Farmacèutica 2023-2025», defensen des de Farmaindustria.

Els laboratoris estan prenent mesures per minimitzar la possibilitat d’errors en el subministrament. Fonts de Sanofi reconeixen la importància del problema que, asseguren, afecta tots els agents que intervenen en la cadena de subministrament: proveïdors de matèries primeres (i la seva escassetat), fabricants, transport, distribuïdors, punts de dispensació, autoritats sanitàries...». A Sanofi estan portant a terme iniciatives per minimitzar ruptures d’estoc, especialment la que anomenen Euroapi, que consisteix en la creació d’una filial independent productora de principis actius, amb sis centres de producció de medicaments essencials a cinc països europeus. Assegurar el subministrament de matèries primeres farmacèutiques és bàsic.

Les causes

Els laboratoris asseguren que hi ha problemes tècnics, causes administratives, de comercialització, comerç paral·lel i d’estacionalitat. Les últimes incidències s’han registrat per un increment sobtat de consum en el cas dels antibiòtics a causa de les onades de fred. Els problemes tècnics que addueixen les companyies són també conjunturals com, per exemple, la falta de matèries primeres. Els problemes administratius es deriven de les mateixes característiques dels medicaments com a producte subjecte a una alta regulació. Qualsevol canvi en un fàrmac s’ha de notificat amb tres mesos d’antelació. La patronal explica que coneixia amb tres mesos d’antelació que tindria un problema de subministrament durant dos mesos per un component del seu envàs. No obstant, no ho podia solucionar perquè, si sol·licitava autorització administrativa per modificar l’envàs, la llum verda no arribaria previsiblement fins passats sis mesos, quan el problema d’origen ja estaria solucionat.

Notícies relacionades

L’augment de preus de matèries primeres també causa interrupcions de subministrament. Al tenir preus fixos, una pujada de costos de les matèries primeres pot fer insostenible la producció i que s’hagin d’importar de països amb menys costos de producció, la qual cosa augmenta la dependència de l’exterior i incrementa la probabilitat d’experimentar problemes de subministrament en el futur.

El baix preu de determinats medicaments a Espanya convida els majoristes a exportar selectivament productes a altres països on els preus són més alts. Això és una pràctica legal, tot i que aquestes exportacions s’han de notificar a l’Administració. 

Els medicaments més afectats al gener

Aquests són els cinc medicaments més notificats en el subministrament i sense substitució possible a Barcelona, segons l’últim informe del Centre d’Informació sobre el Subministrament de Medicaments (CISMED) del gener:

1.    Tardyferon 256,3 mg (80 mg Fe) 30 comprimits recoberts

2.    Condrosen 400 mg 60 càpsules

3.    Primperan 1 mg/ml solució oral 1 flascó 200 ml

4.    Oftalmolosa Cusí d’Icol pomada oftàlmica 1 tub 3 g

5.    Ventolin 100 micrograms/ Inhalació suspensió per a inhalació 


Aquestes són les cinc presentacions més notificades per fallada en el subministrament però amb substitució:

1.    Efferalgan 1 g 40 comprimits efervescents

2.    Depakine Crono 500 mg 100 comprimits alliberament prolongat

3.    Orfidal 1 mg 50 comprimits

4.    Dacortin 30 mg 30 comprimits

5.    Ceraset 75 micrograms