Campanya conservadora

Tennessee, primer estat dels EUA que il·legalitza i criminalitza les actuacions de ‘drag’ a la propietat pública o davant menors

Tennessee, primer estat dels EUA que il·legalitza i criminalitza les actuacions de ‘drag’ a la propietat pública o davant menors
3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

El fort moviment conservador als Estats Units contra la comunitat LGTBQ va donar un altre cop aquest dijous. Tennessee s’ha convertit en el primer estat del país que il·legalitza i criminalitza les actuacions de ‘drag’ a la propietat pública o a locals on puguin ser «vistos per una persona que no és un adult».

El governador republicà, Bill Lee, va firmar una llei aprovada només unes hores abans al Senat, i la setmana passada, a la Cambra baixa. No ha emès cap comunicat ni cap anunci, ni ha celebrat cap cerimònia pública de firma de la norma, la primera de diverses iniciatives legislatives que s’han proposat a estats governats per conservadors. I els seus responsables neguen que hi hagi un component discriminatori, i asseguren que se centren només a «protegir els nens d’espectacles sexualment explícits que són inapropiats».

De falta a delicte i fins a sis anys de presó

La norma de Tennessee entrarà en vigor l’1 de juliol. No parla directament de ‘drag’, sinó d’«actuacions de cabaret adult», que es defineixen com les que fan homes que encarnen dones i viceversa i que s’igualen a les de ballarines en ‘topless’, go-gos, de balls exòtics i de striptease. Estableix que qualsevol que faci aquestes activitats a la propietat pública o davant menors podrà enfrontar-se a càrrecs d’un delicte menor, que podran anar acompanyats de penes de fins a 2.500 dòlars i un màxim d’11 mesos de presó. Si es reincideix, els càrrecs es podran elevar a delicte greu i les penes podran arribar a sis anys de presó i 3.000 dòlars de multa.

La Campanya pels Drets Humans ha denunciat que la norma de Tennessee és «discriminatòria» i mira d’etiquetar com a «perillosos» membres de la comunitat LGTBQ. Critica també que forma part d’«un atac a gran escala» a aquesta comunitat.

Una croada intensificada

La croada conservadora contra els espectacles de ‘drag’ va arrencar fa temps, centrada especialment en els actes de lectures amb nens a biblioteques i llibreries que fa Drag Story Hour. Fundat el 2015 a San Francisco, el grup promou els esdeveniments per fomentar la lectura i celebrar la diversitat i la inclusió.

Els crítics asseguren, sense aportar-ne proves, que s’utilitzen per «sexualitzar» els nens. Aquesta línia d’atac va ser amplificada per figures mediàtiques ultra com Tucker Carlson, de Fox News, o Alex Jones, condemnat recentment als tribunals per les seves teories conspiradores en què negava la matança de criatures a l’escola Sandy Hook i que ja el 2017 va començar a propagar la idea, també sense proves, que els artistes de ‘drag’ aprofitaven les lectures per a accions inapropiades amb els nens i nenes.

L’estiu passat es van intensificar les protestes, que van forçar a suspendre algunes de les lectures. Membres de la milícia d’extrema dreta Proud Boys (que té diversos imputats per l’assalt al Capitoli) en van interrompre una amb crits homòfobs i trànsfobs. I, mentre a ciutats demòcrates com Nova York les autoritats i grups ciutadans donaven mostres de suport, les protestes continuaven creixent.

L’Aliança de Gais i Lesbianes contra la Difamació (GLAAD per la seva sigla en anglès) va registrar 141 protestes contra cites de ‘drags’ l’any passat, i va destacar que es van anar fent més violentes, amb incidents a 47 dels 50 estats, incloent-ne 20 només a Texas. En alguns els qui van protestar hi van acudir armats.

A la tardor els republicans a Washington, encara llavors en minoria a la Cambra baixa, van presentar una proposta de llei titulada: ‘Aturar la sexualització dels nens’. I en diverses legislatures estatals també es va començar a plantejar la legislació. I la de Tennessee ha sigut la primera ratificada, però n’hi ha d’altres que es plantegen o avancen a Arizona, Texas, Dakota del Nord, Oklahoma, Kansas, Idaho, Montana i Kentucky. Lee, el governador de Tennessee, va ser confrontat aquest dilluns per un activista que li va presentar una foto del 1977, en la seva etapa a l’institut, en què apareixia vestit de ‘drag’. El governador va dir que era «ridícul» comparar la foto amb «entreteniment sexualitzat davant nens».

 

 

Notícies relacionades