Sanitat

Alerta sanitària: L’efecte ‘potencialment mortal’ de barrejar aquests dos medicaments

  • Els experts assenyalen que certes combinacions poden ser perjudicials per al pacient i ocasionar riscos a la mateixa salut

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La barreja de medicaments és una pràctica de vegades habitual que no pot realitzar-se ni de bon tros a la lleugera sense consultar amb un metge. I és que certes combinacions poden ser perjudicials per al pacient i ocasionar riscos a la mateixa salut. És el que podria passar al prendre brivudina i fluoropirimidines (com capecitabina, 5-fluorouracil, tegafur, floxuridina, flucitosina). Es fan servir per tractar l’herpes zòster i el càncer. L’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps) ha advertit aquest dilluns sobre el greu risc que pot arribar a ser mortal al barrejar aquests dos medicaments.

Segons l’agència, dependent del Ministeri de Sanitat, s’ha de respectar un període d’espera com a mínim de quatre setmanes entre la finalització del tractament amb brivudina i l’inici de l’administració de fluoropirimidines.

Malgrat l’advertència que està realitzant l’Aemps anys enrere, es continuen donant casos greus a causa de l’administració conjunta d’aquests dos fàrmacs. Des del 2017 s’han notificat sis nous casos. Tots els pacients van patir greus conseqüències i quatre van morir.

Notícies relacionades

En aquest sentit, l’agència destaca que «és indispensable» que abans de prescriure brivudina, el professional mèdic s’asseguri que el pacient no està rebent quimioteràpia antineoplàstica que contingui 5-fluoropirimidines o flucitosina.

«Al dispensar brivudina s’ha d’informar el pacient i recordar-li que llegeixi amb deteniment l’advertència i la targeta d’informació inclosa a l’envàs, a més del prospecte», indiquen.