Mesura ‘líder’

El Govern garantirà anticonceptius de llarga durada gratuïts a dones i possibles gestants fins als 29 anys

La mesura preveu arribar a la universalitat durant els pròxims quatre anys i beneficiar més de 600.000 persones

El Govern garantirà anticonceptius de llarga durada gratuïts a dones i possibles gestants fins als 29 anys
2
Es llegeix en minuts
ACN

El Govern garantirà la gratuïtat d’anticonceptius de llarga durada a dones i possibles gestants fins als 29 anys. Així ho han anunciat els departaments de Salut i Igualtat aquest dilluns en el marc de la presentació del Pla de millora d’accés a l’anticoncepció a Catalunya.

També podran optar les persones que es trobin en situació de vulnerabilitat, així com aquelles que ho necessitin per motius clínics, en els dos casos tot i que es tingui més de 29 anys.

Mesura universal en 4 anys

El conseller Manel Balcells ha explicat que la mesura preveu arribar a la universalitat durant els quatre pròxims anys, i que «beneficiarà més de 600.000 persones». La consellera Tània Verge ha afegit que permetrà garantir també l’«autonomia en l’estratègia reproductiva».

Els mètodes que s’oferiran seran el DIU de coure i l’implant subdèrmic, dues opcions que segons la doctora i ginecòloga Elisabet Grau són «segures, de fàcil inserció, amb pocs efectes secundaris i que tenen un bon compliment amb la pacient». El primer dura aproximadament uns cinc anys, i la durabilitat del segon es redueix a tres. Els costos oscil·len entre els 100 euros pel DIU i els 60 per l’implant.

¿Com puc accedir a la mesura?

Les dones i persones gestants que vulguin acollir-se a la mesura ho han de fer a través d’uns dels 45 Serveis a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) repartits pel territori. Tot i que de moment es començarà per tres col·lectius específics: possibles gestants fins als 29 anys, persones en situacions vulnerables o persones que han realitzat una interrupció de l’embaràs; la previsió és que en els pròxims quatre anys la cobertura sigui universal.

«Per a totes les persones gestants, ja sigui fins als 40 anys o quan es necessiti», ha afirmat Verge, «és la millora de la salut de les dones, és garantir el dret al propi cos, i això vol dir decidir quan volem reproduir-nos o no, poder planificar millor els embarassos i evitar els no desitjats».

Mesura ‘líder’

Notícies relacionades

La consellera també ha detallat que es tracta de dos mètodes ‘efectius’ que permeten avançar en la igualtat de gènere. «El cost sol ser assumit majoritàriament per les dones i, en un context d’increment del cost de vida, aquesta gratuïtat gradual permetrà un estalvi econòmic important pel conjunt de parelles i famílies», ha especificat.

Finalment, Verge ha assenyalat que és una «mesura pionera» i «líder» en els drets socials i reproductius a Catalunya. En la mateixa línia s’ha expressat Balcells, que l’ha definit de «referent a Europa». «Hi dedicarem més d’un milió d’euros», ha conclòs.