A Guinea Equatorial

Sanitat, pendent del brot de virus de Marburg detectat a l’Àfrica

El virus es transmet a les persones a través dels ratpenats de la fruita i es propaga entre els humans a través del contacte directe amb els fluids corporals

  • ¿Què és el virus de Marburg?

Sanitat, pendent del brot de virus de Marburg detectat a l’Àfrica
2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES) del Ministeri de Sanitat està portant a terme una «revisió de les actuacions de detecció precoç i maneig de casos» davant el brot de virus de Marburg a Guinea Equatorial.

Així consta en l’‘Informe de situació de la malaltia per virus de Marburg a Guinea Equatorial’ del CCAES, datat a 14 de febrer i al qual ha tingut accés Europa Press.

 Aquest dilluns, les autoritats sanitàries de Guinea Equatorial i l’Organització Mundial de la Salut (OMS) han comunicat un brot de malaltia per virus de Marburg al país africà. El brot s’ha detectat després de la identificació de 9 morts amb simptomatologia hemorràgica al districte de Nsok Nsomo.

 A 12 de febrer es van registrar 16 casos sospitosos i més de 4.300 persones estan en quarantena als districtes de Nsok Nsomo, Ebibeyin (província de Kie Ntem) i Mongomo (província de Wele Nzas). Després de l’enviament de vuit mostres a l’Institut Pasteur del Senegal, s’ha confirmat la detecció de virus de Marburg en una.

Pla de contingència

 Les autoritats sanitàries del país africà han activat el pla de contingència incloent-hi restriccions de moviment a les àrees afectades i les actuacions de recerca de casos i seguiment de contactes, entre d’altres.

 Mentrestant, l’OMS ha anunciat que està recolzant la resposta nacional de Guinea Equatorial amb el desplaçament d’experts per al maneig de casos, prevenció de la infecció, anàlisi de laboratori, subministrament de material i comunicació de risc.

 Aquesta és la primera vegada que es detecta a Guinea Equatorial el virus de Marburg, que és similar a l’Ebola tant en símptomes com en mode de transmissió i mortalitat.

 A l’Àfrica, s’han registrat brots anteriors i casos esporàdics a Angola, la República Democràtica del Congo (RDC), Kenya, Sud-àfrica i Uganda. Guinea va confirmar un cas l’agost del 2021 a Gueckedou, mentre que Ghana va fer el mateix amb dos casos el juliol de 2022.

 Aquest virus es transmet a les persones a través dels ratpenats de la fruita i es propaga entre els humans a través del contacte directe amb els fluids corporals de persones, superfícies i materials infectats.

Sense vacunes

La malaltia comença de manera aguda, amb febre alta, mal de cap intens i malestar general podent evolucionar cap a símptomes hemorràgics greus. La letalitat oscil·la entorn del 50%.

 No hi ha vacunes ni tractaments antivirals aprovats. No obstant, el tractament de suport (rehidratació oral o intravenosa) i simptomàtic milloren la supervivència.

Aquest dimarts, el Ministeri d’Afers Estrangers, Unió Europea i Cooperació ha actualitzat les seves recomanacions de viatge a Guinea Equatorial per alertar els espanyols que pensin desplaçar-se a aquest país de l’existència del brot.

Notícies relacionades

Exteriors ha recomanat als espanyols que «es mantinguin atents i segueixin les comunicacions que en matèria sanitària i de moviments realitzin les autoritats equatoguineanes».

 Per ara, l’alerta sanitària declarada pel Govern equatoguineà a la província de Kie Ntem i al districte de Mongomo, a la província de Wele Nzas, totes dues a la part continental del país, contempla una restricció dels moviments amb procedència o destí a la zona afectada durant 45 dies i el tancament del pas fronterer amb el Camerun.