Diversitat

Llei trans: aquesta és l’edat límit per canviar de sexe en menors

Llei trans: aquesta és l’edat límit per canviar de sexe en menors

Save the Children

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Quan la ’llei trans’ entri en vigor, la transsexualitat deixarà de ser considerada una malaltia i les persones es podran canviar el sexe legal al Registre Civil i el DNI sense sotmetre’s a dos anys d’hormonació ni necessitar un diagnòstic de disfòria de gènere, tal com passava fins ara.

Amb referència al cas dels menors, un dels punts que més polèmica han generat, el text queda de la següent manera. Els més grans de 16 anys podran canviar el seu sexe davant el registre sense requisits; els que tenen entre 14 i 16 ho podran fer amb el consentiment dels progenitors. Els adolescents de 12 a 14 necessitaran un aval judicial, mentre que els menors de 12 anys no ho podran fer.

Expedient judicial

Notícies relacionades

En tots els casos, una vegada sol·licitat el tràmit, se citarà la persona a una compareixença perquè manifesti la seva voluntat i en el termini màxim de tres mesos haurà de tornar a reiterar la petició.

En el cas dels menors d’entre 12 i 14 anys que requereixen autorització judicial, s’obrirà un expedient que s’haurà d’acompanyar de documents o testimonis que acreditin que la seva transsexualitat «estable». En la compareixença, el jutge citarà el menor, els representants i qui consideri oportú, i podrà demanar les proves que cregui necessàries. Els menors que s’hagin canviat el nom, però no el sexe legal, tindran dret al fet que totes les administracions, empreses i persones físiques expedeixin els seus documents segons la nova identitat.