La crisi sanitària

Europa vaticina que la vacunació contra la covid podria ser anual

  • L’EMA alerta sobre les baixes xifres de dosi de record en la població vulnerable

Europa vaticina que la vacunació contra la covid podria ser anual
2
Es llegeix en minuts
EFE

L’Agència Europea de Medicaments (EMA) ha vaticinat aquest dimecres que la vacunació contra la covid podria administrar-se «una vegada a l’any» i el millor moment seria «al principi de l’estació del fred, quan s’administren altres vacunes per als virus respiratoris».

Així mateix, l’entitat europea ha alertat que el virus «representa encara una càrrega significativa» per als sistemes de salut a Europa, sobretot per la baixa taxa de dosi de reforç que presenten els grups vulnerables.

Per això, l’agència «continuarà vigilant les dades emergents durant els pròxims mesos per determinar els criteris més adequats per a la composició de les vacunes» que s’utilitzaran en el futur contra la covid, ha explicat aquest dimecres en conferència de premsa el cap de l’Estratègia de Vacunació de l’EMA, Marco Cavaleri.

«Tot i que és cert que el virus encara no es comporta com un virus respiratori estacional endèmic, com altres coronavirus endèmics, esperem que les campanyes de vacunació tinguin lloc principalment una vegada a l’any. El millor moment per a això serà el principi de l’estació del fred, quan s’administren altres vacunes per a virus respiratoris», ha assenyalat.

Caiguda de contagis

En aquest moment, la situació epidemiològica «està millorant constantment» i les dades mostren una caiguda de nous contagis, hospitalitzacions i morts, amb «els nivells més baixos observats a la Unió Europea (UE) els últims 12 mesos», ha admès.

«però la covid encara suposa una càrrega significativa en els sistemes de salut de la UE. En aquest context, les baixes xifres d’administració de dosi de reforç en grups vulnerables, com les persones més grans de 65 anys, suposa una preocupació des de la perspectiva de salut pública (...) És important no abaixar la guàrdia mentre el virus continuï evolucionant», ha lamentat Cavaleri.

El paradigma

Notícies relacionades

Segons la seva opinió, és «raonable» començar a pensar en «la direcció del paradigma de la grip, sens perjudici de les incerteses que tenim en aquest moment» sobre el comportament del virus, i tenint en compte que «la vacunació repetida podria no ser acceptada en la població en general, de manera que seria millor plantejar-se programar la vacuna una vegada a l’any, o potser sincronitzar-la amb la d’altres virus respiratoris».

La UE compta ja amb vacunes per a la covid-19 desenvolupades per un total de vuit farmacèutiques (Pfizer, Valneva, Novavax, Moderna, AstraZeneca, Janssen i Sanofi Pasteur), tot i que l’EMA manté també sota revisió contínua les dades de tres vacunes més: l’espanyola Hipra, la russa Sputnik, i la xinesa Vero Cell.