Epidèmia de soledat

Una sola conversa de qualitat amb un amic augmenta el benestar diari, segons un estudi

La investigació, realitzada per la Universitat de Kansas, mostra la relació directa que hi ha entre la comunicació i la disminució de les taxes d’estrès, ansietat i sentiments de soledat

Una sola conversa de qualitat amb un amic augmenta el benestar diari, segons un estudi
3
Es llegeix en minuts
EFE

Parlar amb un amic un cop al dia per actualitzar-se, fer broma o dir-li que penses en ell pot augmentar la teva felicitat i reduir el teu nivell d’estrès al final del dia, segons els resultats d’un nou estudi de la Universitat de Kansas (Estats Units).

«Aquest treball és un intent de definir la comunicació de qualitat en el context de les relacions», explica el coautor de l’estudi, Jeffrey Hall. «Els tipus de comunicació que vam triar per estudiar eren els que, segons investigacions anteriors, feien que les persones se sentissin més unides a través de la conversa», ha explicat.

Les converses de qualitat inclouen set aspectes: posar-se al dia, parlar amb sentit, fer bromes, demostrar afecte, escoltar, valorar els altres i les seves opinions i, finalment, fer compliments sincers.

L’estudi

A més de 900 participants de cinc campus universitaris (abans, durant i després del tancament per pandèmia) se’ls va demanar que practiquessin un dels set comportaments comunicatius un sol dia, i aquella nit van informar sobre els seus sentiments d’estrès, connexió, ansietat, benestar, soledat i la qualitat d’aquell dia.

Segons Hall, no importa quina d’aquestes converses de qualitat s’hagi mantingut. «El que més importava era el mer fet d’acostar-se intencionadament a un amic d’una d’aquestes maneres», detalla. «Un dels missatges d’aquest estudi és que hi ha molts camins cap al mateix objectiu», afegeix. Segons Hall, l’estudi també es va dissenyar per explorar l’impacte tant de la qualitat com de la quantitat de les comunicacions diàries.

El més important és el fet d’acostar-se intencionadament a un amic. Hi ha moltes maneres de fer-ho

Jeffrey Hall, investigador de la Universitat de Kansas, coautor de l’estudi

«Hi ha molts estudis que afirmen que tant la quantitat com la qualitat de les interaccions estan relacionades amb una persona menys solitària, més feliç i més connectada», afirma Hall. Segons aquest estudi, una vegada és suficient, però «més és millor». Així, els participants que van optar per mantenir més converses de qualitat van viure millors dies.

«Això significa que, com més escoltaves els teus amics, més t’hi preocupaves, més temps dedicaves a valorar les opinions dels altres i millor et senties al final del dia», explica el coautor de l’estudi.

Millorar el benestar

«El disseny experimental significa que no només les persones que ja tenen una vida satisfactòria mantenen converses de més qualitat», afirma Hall. «Aquest estudi suggereix que qualsevol que dediqui temps a una conversa de qualitat pot millorar el seu benestar. Podem canviar com ens sentim un dia qualsevol a través de la comunicació. Només fa falta una conversa», reitera.

L’estudi també va aportar les investigacions anteriors de Hall sobre les diferents maneres de connectar en l’era dels mitjans socials i mòbils. L’estudi va descobrir que la comunicació cara a cara d’alta qualitat estava més associada amb el benestar que el contacte electrònic o a través dels mitjans socials. «Si almenys una de les converses de qualitat era cara a cara, aquest fet era important», afirma Hall.

L’estudi també explica per què la comunicació de qualitat fa que la gent se senti millor. Segons la teoria de les relacions ‘Communicate Bond Belong’ (CBB) de Hall, les persones utilitzen les converses amb amics per satisfer la seva necessitat de pertinença.

Notícies relacionades

«En aquests tres estudis, les converses de qualitat van ser les més importants per a la connexió i l’estrès», afirma Hall. «Això recolza la idea que utilitzem la comunicació per satisfer la nostra necessitat de pertinença i, al fer-ho, ens ajuda a controlar l’estrès».

L’interessant d’aquesta investigació, segons Hall, és que demostra que «una bona conversa amb un amic té moltes coses bones». «Això demostra que dedicar temps a una conversa de qualitat millora el nostre dia a dia», ha conclòs.