Medi Ambient
Alella estrena la seva caldera sostenible: «La ciutadania té consciència climàtica»
La nova caldera de biomassa suposarà al municipi un estalvi anual de 30.000 euros
El complex municipal d’esports i el poliesportiu Abelardo Vera d’Alella (Maresme) ja compta amb una caldera de biomassa que no només suposarà un estalvi de 30.000 euros anuals a l’ajuntament, sinó que també ajudarà a reduir considerablement l’impacte ecològic que generen les instal·lacions.
«Realitzar aquest projecte s’havia convertit en una necessitat, perquè la ciutadania té consciència climàtica», ha afirmat l’alcalde d’Alella, Marc Almendro, que també ha revindicat la importància de tota l’activitat que es genera: «El complex esportiu té més de 3.000 persones abonades, i el pavelló acull tres clubs esportius a més de la mateixa activitat municipal d’iniciació esportiva».
La instal·lació d’aquesta caldera de biomassa forma part del projecte «Biomassa pel clima», impulsat per la Diputació de Barcelona, que contempla la implantació de 14 calderes de biomassa en 14 municipis diferents de la província de Barcelona amb l’objectiu d’avançar cap a una economia més neta i sostenible. Es busca donar suport als ajuntaments amb pocs recursos –entre els quals Alella, com ha reconegut l’alcalde Almendro– perquè puguin reduir el seu impacte energètic, rebaixar les emissions de CO2 i alhora alleujar les arques municipals.
Xesco Gomar, president delegat d’acció climàtica, ha explicat que la caldera d’Alella ha sigut la catorzena i última del projecte. I ha insistit en els múltiples beneficis més enllà de l’estalvi energètic i econòmic. Ha citat, per exemple, la millora de la gestió dels boscos dels voltants. La caldera de biomassa garanteix la producció d’estella forestal de quilòmetre zero, i genera així més biodiversitat als voltants així com un recurs per a la prevenció d’incendis. «És a l’hivern quan cal evitar-los», recorda Gomar.
També ha recalcat que ‘Biomassa pel clima’ forma part de ‘Renovables 2030’, un projecte a gran escala que finança la Diputació conjuntament amb el fons d’inversió FEDER, que suposa «el primer pla d’implantació massiva d’energies renovables a Catalunya» i que suposa un efecte positiu en la lluita contra el canvi climàtic i contra l’empremta ecològica. «L’impacte d’aquest projecte és com treure 50.000 cotxes de la via pública», ha reivindicat.
Notícies relacionadesAlella és l’últim dels municipis que han sigut inclosos en aquest projecte de calderes de biomassa. Els altres 13 són Argentona, Balenyà, Caldes de Montbui, Figaró-Montmany, l’Atmetlla del Vallés, Monistrol de Calders, Navàs, Olost, Sant Fruitós de Bages, Sant Martí Sarroca, Sant Pere de Vilamajor, Santa Margarida de Montbui i Vilassar de Dalt.
«Per a la ciutadania és una urgència prendre mesures a favor de la sostenibilitat. És important que les persones sentin que la seva activitat també és part d’aquesta revolució verda», ha conclòs Marc Almendro.