On Catalunya

La borrasca ‘Isaak’

El temporal deixa neu en cotes baixes i es menja les platges catalanes

Cantonigròs registra gruixos de fins a 20 centímetres de neu i a Begur les onades arriben als 9 metres

La nevada ha provocat nombroses incidències a les carreteres, especialment a la C-17 i el túnel de Bracons

Manu Mitru

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

La previsió del temps anunciava per a aquest dimarts nevades en qualsevol punt de Catalunya, amb intensitat a les comarques de la Garrotxa, el Ripollès, la Selva, Osona i el Vallès Oriental. I així ha sigut. La neu ha caigut amb força en cotes baixes (600 metres a Tona o Montserrat) i ha deixat gruixos de 20 centímetres a Cantonigròs (Osona), de 10 a Camprodon (Ripollès) i de 7 a Muntanyola i Viladrau (també a Osona), segons dades del Servei de Meteorologia de Catalunya.

La nevada ha provocat aquest dimarts nombroses incidències i talls de carreteres. A mitja tarda hi havia cinc carreteres tallades i deu vies més en les quals es requeria l’ús de cadenes o rodes de contacte, segons el Servei Català del Trànsit. Els punts més conflictius del dia han sigut el túnel de Bracons, a la C-37, que ha estat tancat dues hores, i la C-17 entre Vic i Centelles, on a la neu i el gel s’ha sumat un accident entre dos camions a Tona que ha obligat a tallar temporalment la carretera.

A mitja tarda, les carreteres que estan tallades són la BV-4024 a l’altura de Guardiola de Berguedà; la BV-4031, entre Castellar de n’Hug i Tosses; la GIV-5201, a l’altura també de Tosses; la GIV-5411, entre Sant Hilari Sacalm i Arbúcies, i la GIV-5201, entre Arbúcies i Viladrau.

Les vies en les quals són necessàries cadenes o rodes de contacte són la C-17, a l’altura de Seva i de Ripoll; la C-25, entre Sant Julià de Vilatorta i Calldetenes; la C-38 a l’altura de Sant Joan de les Abadesses; la BV-5114, entre Fogars de Montclús i Montseny, i la C-153, entre la Vall de Bianya i Sant Pau de Segúries.

Ratxes de 90 km/h

Si la neu ha alterat les carreteres, el vent i l’onatge han deixat sense platges bona part del litoral català. «No havíem tingut un temporal de mar tan dur des del ‘Gloria’», han remarcat des del Servei de Meteorologia. Les ratxes de vent han arribat a un màxim de 90 quilòmetres per hora a Portbou (Alt Empordà), mentre que a la bocana del port de Barcelona s’han mesurat ràfegues de més de 64 quilòmetres per hora, i de 60 a l’Observatori Fabra. A Begur (Baix Empordà) s’han registrat onades de 9 metres. A Badalona el temporal de mar ha descalçat algunes edificacions de la platja. Es tracta de les antigues casetes dels banys de la riera Canyadó, el sobreeixidor del col·lector de Llevant, el Club Bétulo i la Donzella de la Costa. A més, la platja de la Barca Maria s’ha quedat sense sorra i això ha obligat a tancar l’accés al passeig en aquest tram del litoral.

A Barcelona, s’ha tallat l’accés al passeig marítim des de la plaça del Mar fins a l’Hotel W . El servei de Parcs i Jardins de l’ajuntament ha tancat els parcs de la ciutat a causa de les fortes ratxes de vent. I a l’Ebre, la mar brava ha tornat a inundar la barra del Trabucador del delta de l’Ebre.

La bona notícia han sigut les pluges: feia mesos que Catalunya no rebia tanta quantitat d’aigua de pluja un sol dia, entre 30 i 70 litres d’aigua per metre quadrat fins a les 17.30 hores d’aquest dimarts, el que suposa un lleuger alleujament per a la greu situació de sequera dels pantans catalans, que abans d’aquest temporal estaven al 29% de la seva capacitat.

L’estació meteorològica situada al Puig Sesolles, al Montseny, és la que més quantitat d’aigua ha recollit fins a primera hora d’aquesta tarda, amb 67,8 litres per metre quadrat, mentre que al pantà de Boadella han caigut més de 32 litres.

En el conjunt de Catalunya, el telèfon d’emergències 112 havia rebut fins a les 18.00 hores 327 trucades per 185 incidents relacionats amb el temporal. La majoria de trucades han sigut del Barcelonès (70), Vallès Occidental (63), Osona (45) i Maresme (27). Per la seva banda, els Bombers han atès un centenar d’avisos al llarg del dia.

Més neu, vent i pluja 

Per a aquest dimecres, Protecció Civil manté l’alerta per neu, vent, onatge i acumulació de pluja i ha demanat la població que redueixi al màxim els desplaçaments a les zones afectada i que porti el vehicle preparat amb cadenes. La previsió és que continuï nevant fins al migdia, especialment a les comarques de Girona, on la cota rondarà els 700 metres. 

Notícies relacionades

Al Ripollès, el Consell Comarcal ha decidit suspendre aquest dimecres el transport escolar a tota la comarca, amb l’excepció dels serveis urbans de Ripoll i el tram Campdevànol-Ripoll de la línia R11. L’organisme ha informat via SMS totes les famílies afectades.

Les pluges s’acarnissaran a les províncies de Girona i Tarragona, on es podran acumular fins a més de 100 mm (litres per metre cúbic) en 24 hores. Les comarques amb un avís de perill alt són el Baix Ebre i el Montsià.