Iniciativa sindical

Prop de 40.000 infermeres demanen per escrit a Escrivá accedir a la jubilació anticipada

  • Reclamen tenir accés a un coeficient reductor per a la seva jubilació, com tenen altres col·lectius professionals, com els policies

Prop de 40.000 infermeres demanen per escrit a Escrivá accedir a la jubilació anticipada

EFE/Quique García

2
Es llegeix en minuts

Prop de 40.000 infermers s’han dirigit per escrit, com a part d’una iniciativa del sindicat d’Infermeria Satse, al ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, per demanar-li poder accedir a la jubilació anticipada voluntària.

L’increment d’escrits dirigits al Govern és «continu i constant» des que Satse va iniciar la iniciativa, així que l’organització ha posat en valor la implicació d’un cada vegada més elevat nombre d’infermeres que «no volen mantenir-se impassibles» davant una situació que els «perjudica greument» a nivell personal i professional.

En concret, les infermeres que s’han afegit a la iniciativa de Satse han demanat al ministre de Seguretat Social que se’ls apliqui un coeficient reductor per a la seva jubilació, com ja s’ha fet per a altres col·lectius professionals (policies, miners, bombers, artistes, toreros...), en virtut de la Llei General de la Seguretat Social.

Professions «penoses o tòxiques»

Aquesta norma preveu que l’edat mínima exigida per tenir de dret a jubilació pugui ser rebaixada en aquelles activitats professionals que siguin de naturalesa «excepcionalment penosa, tòxica, perillosa o insalubra» i acusin elevats índexs de morbiditat i mortalitat, requisits que els professionals d’Infermeria compleixen «més que de sobres».

Un assumpte que està sent abordat també en les diferents jornades professionals que s’estan celebrat en diferents comunitats autònomes i que continuaran en els pròxims mesos. En totes es remarca que la naturalesa i complexitat de la tasca assistencial i de cures de les infermeres i infermers requereix sempre una perícia, habilitat i actitud d’alerta i vigilància permanent que lògicament es veuen afectades amb el pas dels anys.

«El clam infermer en demanda d’una alternativa justa, digna i molt merescuda a la seva actual situació, és cada vegada més gran, i estem convençuts que anirà a més, perquè és absolutament incomprensible que un professional amb 60 anys o més d’edat, i amb més de 40 de trajectòria professional, hagi de continuar enfrontant-se a tota mena de situacions davant les quals el seu estat físic, psicològic i emocional no és l’òptim per molt que el seu ànim i voluntat sigui la d’oferir la millor atenció i cures possibles», han recalcat des del sindicat.

Riscos biològics

Notícies relacionades

A més, han recordat que aquests professionals es veuen exposats de manera habitual a nombrosos riscos per a la seva salut, com són els biològics, físics, químics, ergonòmics o psicosocials, a més d’estar en contacte permanent amb el dolor, el patiment, la malaltia i, «amb massa freqüència», la mort.

«Un alt percentatge desenvolupa la seva tasca realitzant torns rotatoris, que inclouen el treball nocturn durant gran part de la seva vida laboral. Una lamentable realitat laboral que pateixen les 24 hores al dia, els 365 dies a l’any i que, lògicament, va minant el seu estat físic, psicològic i emocional i, fins i tot, comporta l’aparició primerenca de determinades malalties i problemes de salut, com constaten nombrosos estudis científics nacionals i internacionals,» ha conclòs Satse.