Feminismes

Verge reivindica que els pressupostos d’Igualtat són una potent eina per erradicar les violències masclistes

  • Els comptes, que ascendeixen a 116 milions, muscularan la xarxa d’atenció i reparació a les víctimes

  • S’obriran 100 nous pisos d’emergència per a dones en situació de violència masclista fins a assolir les 374 vivendes

Verge reivindica que els pressupostos d’Igualtat són una potent eina per erradicar les violències masclistes

ACN

4
Es llegeix en minuts

La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha reivindicat que el pressupost del 2023 per al departament que dirigeix és un «escut antifeixista» per «plantar cara a les expressions d’odi» i una potent eina «al servei de la transformació feminista i de «l’equitat territorial». Així s’ha expressat en la compareixença al Parlament per informar dels comptes del seu departament després de l’acord entre el Govern i el PSC. Igualtat i Feminismes té un pressupost de 116 milions d’euros, un 27% més que el 2022. El departament millorarà la xarxa d’atenció i reparació per a les dones en situació de violència masclista; obrirà un servei especialitzat en violències digitals; reforçarà la xarxa d’atenció a persones i entitats LGBTI+, així com els serveis de primera acollida.

El Departament d’Igualtat i Feminismes preveu comptar aquest any amb 116.141.698 euros quan s’aprovin els pressupostos del Govern. La consellera Verge ha recalcat aquest divendres que són uns pressupostos que treballaran per a l’«erradicació de les violències masclistes» i per construir una «societat més cohesionada i justa».

Violències masclistes

La partida que més creix és la dedicada a les polítiques contra les violències masclistes, amb 38,5 milions d’euros, un augment del 26%. D’aquests, 23 milions es destinaran a millorar els serveis d’atenció a les violències masclistes, amb més professionals especialitzats i amb millors condicions laborals.

També s’impulsen serveis com la nova línia 900.900.120, que des de finals del 2022 ha passat d’oferir informació a proporcionar atenció psicològica i assessorament jurídic, i el Servei d’Intervenció en Crisi, que es desplega per tot Catalunya i es pot desplaçar 24 hores els 7 dies de la setmana a qualsevol municipi per a l’atenció psicològica presencial a dones que hagin patit violència masclista.

A més, la partida inclou l’atenció a les urgències, que es treballa conjuntament amb ajuntaments i consells comarcals, i s’inauguraran 100 nous pisos d’emergència per a dones en situació de violència masclista per arribar a les 374 vivendes. La inversió dedicada serà de 3,5 milions d’euros.

Indemnitzacions a les víctimes

La xarxa especialitzada amb diferents tipus de recursos s’ampliarà amb una inversió de 4,8 milions d’euros. S’obriran set nous Serveis d’Intervenció Especialitzada (SIE) repartits a Catalunya, per la qual cosa es passarà de 17 a 24, amb 3,5 milions d’euros. També s’obrirà un SIE virtual per a l’atenció a les violències digitals amb un pressupost de 350.0000 euros.

Es posaran en marxa tres nous serveis tècnics de punt de trobada al Barcelonès Nord, a la Catalunya Central i a l’Alt Pirineu i Aran, amb una inversió de 350.000 euros.

La conselleria també vol millorar les ajudes i indemnitzacions per víctimes de violència masclista amb una partida de 500.000 euros. D’altra banda, es dedica una partida de 3 milions d’euros a la inserció laboral de les supervivents de violència masclista, treballada amb el Departament d’Empresa.

Per la seva banda, l’Institut Català de les Dones tindrà un pressupost de 12,4 milions d’euros. Els comptes també inclouen una partida de 49,6 milions d’euros per transferir directament als ens locals per garantir el desplegament de les polítiques d’igualtat a tot el territori.

Cures i equitat menstrual

D’altra banda, el departament destinarà 23 milions d’euros a fomentar el dret a les cures. Serà en el marc de l’estratègia nacional per donar visibilitat a les cures i corresponsabilitat i reconèixer el seu valor.

La consellera ha explicat que es continuaran desenvolupant les polítiques per garantir el dret a l’equitat menstrual, amb el projecte ‘La meva regla, les meves regles’ com a acció més destacable. Prop de 42.000 joves d’entre 14 i 15 anys de tots els instituts de Catalunya rebran kits gratuïts amb diferents productes menstruals reutilitzables en els pròxims mesos.

No discriminació

El pressupost destinat a les polítiques d’igualtat de tracte, no discriminació i acollida s’incrementa en un 31% respecte al 2022 i arriba als 26 milions d’euros.

Destaca la partida per als serveis d’acollida, de 10 milions d’euros, per impulsar un nou model d’acompanyament. També s’ha previst una injecció addicional d’1 milió d’euros per a mesures específiques destinades a persones que es trobin en situacions d’irregularitat administrativa sobrevinguda. En aquest sentit, es destinarà 1 milió d’euros a combatre la irregularitat administrativa en el sector del treball de la llar i les cures.

D’altra banda, els comptes del 2023 també destinaran 3,7 milions d’euros al finançament de la Xarxa de Serveis d’Atenció Integral (SAI) LGBTI+.

Oposició

Notícies relacionades

En el torn de paraula dels grups parlamentaris, la diputada socialista Gemma Lienas s’ha mostrat satisfeta de l’acord de pressupostos, però ha demanat més transparència al departament. Susanna Segovia, dels Comuns, creu que són uns «bons pressupostos» a Igualtat i Feminismes però els veu insuficients en algunes àrees, com immigració. Per la seva banda, Jenn Díaz, d’ERC –partit del Govern–, ha lamentat que durant les negociacions amb les altres formacions les polítiques d’Igualtat i Feminismes no hagin estat sobre la taula com un element de debat central.

Ester Vallès, de Junts, ha incidit en la importància de l’equitat territorial i la diputada de la CUP Basha Changue creu que les propostes presenten carències com a polítiques antiracistes. Anna Grau, de Cs, va expressar un «escepticisme moderat» davant les mesures plantejades.