Mort a Saragossa

Santiago Errando, germà de Mariscal i impulsor de Palo Alto

  • El gestor cultural, víctima en un accident amb quatre morts, va ser col·laborador estret de l’il·lustrador i director del centre de creació artística del Poblenou

Santiago Errando, germà de Mariscal i impulsor de Palo Alto

EL PERIÓDICO

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El nom de Santiago Errando Mariscal, mort en un accident amb quatre víctimes a Saragossa, era conegut en el món cultural de Barcelona. A part de ser germà del popular il·lustrador Javier Mariscal, Errando va ser director durant 21 anys de la Fundació Palo Alto, l’espai de creació cultural situat des del 1989 en una fàbrica abandonada al Poblenou i que s’ha convertit en un dels centres de producció artística de referència a la capital catalana.

Palo Alt ha sigut el catalitzador de les inquietuds creatives del clan Mariscal, una família d’11 germans de València. Bona part d’ells acrediten llargues trajectòries dedicades al dibuix, el còmic, la moda, la fotografia i la dansa. Javier Mariscal es va instal·lar el 1988 a la factoria desmantellada Gal i Puigsech, al carrer Pellaires, de Barcelona. Era l’avantsala dels Jocs Olímpics de 1992, que l’enviaria a la fama gràcies a Cobi, i gairebé ningú intuïa fortuna en el desenraonat projecte que l’artista entreveia en una nau ruïnosa. En canvi, sí que va comptar amb el suport del seu cercle més pròxim.

Notícies relacionades

Al llarg de les últimes dècades, Mariscal ha treballat en contacte permanent amb els seus germans. Santiago, gestor cultural, va vincular gran part la seva carrera professional a la de Javier. Va dirigir la Fundació Palo Alto entre el 1997 i el 2018, uns anys decisius per a la recuperació del conjunt industrial per convertir-lo en un centre de producció cultural. També va dirigir l’Estudi Mariscal entre el 1996 i el 2014.

Un altre estret col·laborador de Javier Mariscal és el seu germà Pedro Errando Mariscal, més conegut com a Pedrín. Forma part com a vocal del patronat de la Fundació Palo Alto i ha sigut director creatiu de l’Estudi Mariscal durant anys. Actualment, dirigeix l’empresa Buganvillasomnis, gestora de Palo Market Fest, entre altres projectes. L’esdeveniment més conegut que acull l’antic recinte industrial és el Palo Alt Market, un mercat de productes creatius i de periodicitat mensual.