VIOLÈNCIA MASCLISTA

Polseres telemàtiques i especialització de jutjats: les fórmules del Poder Judicial per avançar contra la violència masclista

L’Observatori contra la violència de gènere analitza com millorar la resposta judicial al maltractament

2
Es llegeix en minuts
Violeta Molina Gallardo

És «imprescindible» que les víctimes de violència masclista rebin atenció de professionals jurídics especialitzats. L’Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere del Consell General del Poder Judicial, reunit d’urgència i de forma extraordinària davant el repunt de feminicidis del desembre i el gener, ha acordat l’especialització dels jutjats penals i ampliar la competència territorial dels Jutjats de Violència sobre la Dona.

Després de l’anàlisi per millorar la resposta de la justícia al maltractament masclista, l’Observatori assevera que l’atenció especialitzada de jutges, fiscals, forces i cossos de seguretat, treballadors socials, advocats i procuradors és un punt clau.

En aquest sentit, s’impulsaran la creació d’unitats de valoració forense a tot el territori, així com d’oficines d’atenció a les víctimes.

Un altre aspecte que es promourà és l’impuls de dispositius telemàtics de control d’agressors, les polseres Cometa, la implantació dels quals sol·licitaran tant la Fiscalia con els cossos policials en tots els casos d’«especial rellevància».

A proposta del Consell General de l’Advocacia Espanyola, s’ha resolt que serà obligatòria l’assistència lletrada a les víctimes abans que interposin denúncia per violència de gènere.

L’Observatori estima de gran importància una modificació legislativa per ampliar la competència dels jutjats especialitzats a tots els delictes contra la llibertat sexual, no només els delictes en l’àmbit de la parella o l’exparella.

La presidenta de l’Observatori i vocal del CGPJ, Ángeles Carmona, ha demanat que es torni al Poder Judicial la potestat per posar en marxa cursos i proves d’especialització en violència sobre la dona, de manera que siguin obligatoris per a tots els jutjats amb competència en la matèria, com els d’instrucció i primera instància.

Notícies relacionades

Així mateix, ha sol·licitat que tant les denúncies com els informes de lesions rebuts en seu judicial siguin remesos a les forces i cossos de seguretat de l’Estat perquè aquestes dades siguin incloses a VioGén.

En la reunió de l’Observatori han participat la seva presidenta i vocal del CGPJ, Ángeles Carmona; el secretari d’Estat de Justícia, Antonio Rodríguez Esquerdo; el conseller de Justícia de la Comunitat de Madrid, Enrique López; la delegada del Govern contra la Violència de Gènere, Victoria Rosell; la cap d’àrea de VioGén, comissària María Jesús Cantos Cebrián; la fiscal de Sala Delegada de Violència sobre la Dona, Teresa Peramato, i representants del Consell General de l’Advocacia Espanyola i del Consell General de Procuradors.