Seguretat viària

Els animals causen el 30% dels accidents de trànsit a les carreteres catalanes

Els sinistres originats per la presència d’un senglar o un cabirol a la carretera s’han multiplicat per cinc des del 2010

Els animals causen el 30% dels accidents de trànsit a les carreteres catalanes

Andreu Dalmau (Efe)

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Pot sonar cruel, però quan es creua un animal a la carretera el més recomanable per al conductor és no evitar l’impacte, perquè és molt més perillós xocar amb un vehicle que ve en sentit contrari o sortir-se de la via. Aquest és el consell del Servei Català de Trànsit, que si adverteix sobre aquesta possibilitat és perquè el 29% dels accidents que es produeixen a les artèries catalanes tenen com a origen la presència sobre l’asfalt d’un senglar o un cabirol.

Un parell de dades per posar context a l’assumpte. Segons un informe dels Mossos d’Esquadra al qual ha tingut accés RAC-1, el 2022 es va produir una mitjana de 15 accidents diaris que es van originar per la presència d’un animal a la carretera. En total van ser 5.482 i suposen un increment del 25% respecte al 2021. Si mirem enrere, la xifra multiplica per cinc els registres del 2010, quan Trànsit va reportar 1.119 incidents d’aquestes característiques.

Notícies relacionades

Aquests sinistres, com és lògic, solen produir-se a les hores de més activitat d’aquests animals, perquè es fa fosc i perquè coincideix amb els moments en què la raça humana comença a protegir-se als seus caus. És a partir de les 6 de la tarda quan la corba de dispara, però el pic d’accidents, sempre segons els Mossos, es produeix cap a les 11 de la nit. No hi ha cap comarca catalana que se'n salvi, però n’hi ha tres amb una incidència molt destacada: pel que fa als senglars, la Selva (275), l’Alt Empordà (259) i la Noguera (232); pel que fa als cabirols, el Solsonès (123), el Bages (112) i la Noguera (112).

Hi ha zones on els animals són la causa de gairebé la meitat dels sinistres. És el cas del Pirineu (46%), de la Catalunya Central (46%) i de les Terres de Ponent (42%). Els mesos en què hi ha més probabilitat de trobar-se un senglar a l’asfalt, segons recull RAC-1, són l’octubre, el desembre i sobretot el novembre. Quant als cabirols, la seva presència es dispara l’abril i al maig.