LLEI DEL NOMÉS SÍ ÉS SÍ

Igualtat posa a disposició de la justícia polseres de control telemàtic per als agressors sexuals excarcerats

  • Cap tribunal ho ha sol·licitat de moment

Igualtat posa a disposició de la justícia polseres de control telemàtic per als agressors sexuals excarcerats
3
Es llegeix en minuts

La Delegació del Govern contra la Violència de Gènere ha posat a disposició de la justícia polseres de control telemàtic per als agressors sexuals que siguin excarcerats amb motiu de la revisió de penes per l’aplicació de la llei del només sí és sí.

L’organisme, dependent del Ministeri d’Igualtat, ha adoptat aquesta mesura per donar tranquil·litat a les víctimes i evitar la seva victimització secundària, al veure de forma sorprenent que l’agressor ha sigut posat en llibertat abans de temps.

La Delegació del Govern contra la Violència de Gènere va informar al desembre tant la Fiscalia General de l’Estat com el Consell General del Poder Judicial d’aquesta mesura extraordinària per a aquells agressors que surtin de la presó i tinguin una ordre d’allunyament de la víctima.

Tanmateix, cap tribunal ha sol·licitat la seva imposició fins ara.

Les polseres de control telemàtic del sistema Cometa permeten localitzar la ubicació de l’agressor condemnat i alertar tant la víctima com les autoritats policials quan aquest se li acosti. Només s’utilitzen en els casos de violència de gènere en l’àmbit de la parella (n’hi ha 3.015 d’instal·lades actualment), però Igualtat ha decidit destinar també aquestes polseres de forma excepcional a les víctimes de violència sexual els agressors de les quals hagin sortit abans de la presó per una revisió de condemna després de l’entrada en vigor de la llei orgànica de garantia integral de la llibertat sexual.

La delegada del Govern contra la Violència de Gènere, Victoria Rosell, ha fet pública la mesura aquest dimarts durant la presentació de l’Estratègia Estatal per combatre les Violències Masclistes 2022-2025.

Tanmateix, va ser al desembre quan va dictar la instrucció davant la notícia de les «revisions de penes sorprenents o algunes excarceracions anticipades», amb l’objectiu d’evitar la victimització secundària de les dones víctimes.

Va ser llavors quan es va traslladar la iniciativa a les autoritats fiscals i judicials, que es va informar que els dispositius podrien ser actius tan sols 24 hores després de ser sol·licitats. Rosell ha assenyalat que la Fiscal de Sala Delegada de Violència sobre la Dona, Teresa Peramato, va informar els fiscals d’aquesta opció i la Delegació es va posar en contacte amb el Consell General del Poder Judicial per posar-lo en el seu coneixement.

Des de l’entrada en vigor de la llei del només sí és sí, 18 agressors sexuals han sigut excarcerats abans de l’inicialment previst per haver-se beneficiat d’una reducció de condemna.

Tanmateix, cap jutge o jutgessa ha sol·licitat la seva imposició en una sentència de revisió de condemna fins ara, ha precisat la delegada.

A més d’accedir a les polseres de control telemàtic, aquestes dones també poden ser incloses en el sistema Atenpro d’atenció 24 hores a víctimes.

Ampliació de les polseres a totes les violències masclistes

En l’actualitat, els dispositius de control telemàtic de maltractadors s’instal·len en casos de violència de gènere en l’àmbit de la parella. Un tribunal ha d’ordenar la seva instal·lació per als casos en què hi hagi una ordre d’allunyament i la víctima estigui en risc de tornar a ser agredida per la seva parella o exparella.

Hi ha 3.015 agressors portant aquesta polsera actualment, tot i que la Delegació compta amb 4.296 dispositius.

A partir del març del 2024, la seva utilització s’ampliarà a totes les formes de violències masclistes, inclosos la violència sexual i el tràfic.

Notícies relacionades

Rosell ha avançat que està previst millorar el sistema tecnològic de les polseres Cometas, que en ocasions alerten les víctimes davant la falta de bateria del dispositiu o la pèrdua de cobertura i això els genera inseguretat i ansietat.

Des que comencessin a instal·lar-se aquestes polseres de control el 2009, no hi ha hagut cap feminicidi que tingués com a víctima una dona protegida per Cometa.