Política lingüística

El TSJC obliga una altra escola de Barcelona a impartir almenys una assignatura en castellà

El TSJC obliga una altra escola de Barcelona a impartir almenys una assignatura en castellà

Manu Mitru

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha ordenat a una escola de primària de Barcelona que imparteixi com a mínim una assignatura en castellà a l’aula del menor de la família denunciant, segons ha informat aquest dimecres l’Assemblea per una Escola Bilingüe (AEB), que assessora les famílies que recorren a la justícia per reclamar l’ús de la llengua castellana en l’educació dels seus fills.

En la interlocutòria, el tribunal imposa com a mesura cautelar que l’alumne «rebi de manera efectiva en castellà, a banda de l’assignatura o matèria corresponent a l’aprenentatge de l’esmentada llengua, una o més matèries o assignatures addicionals».

Notícies relacionades

Amb aquesta resolució, el TSJC esquiva de nou el decret del Govern que rebutja l’aplicació de percentatges lingüístics. Al desembre, el tribunal ja va dictar una ordre similar també en un centre de Barcelona. Va ser la primera sentència que fixava classes en castellà, no percentatges, després de l’entrada en vigor del decret del Govern i de la llei sobre l’ús i l’aprenentatge de les llengües oficials en l’ensenyament no universitari. Si bé, en aquest cas, la reclamació de la família era anterior al decret. La resolució que s’ha conegut aquest dimecres és la primera del TSJC que respon a reclamacions presentades ja amb el nou decret en vigor.

La família va recórrer a la justícia al juliol, quan ja havia entrat en vigor el decret, per reclamar l’aplicació del 25% de castellà. El tribunal va descartar llavors aplicar mesures cautelars perquè va acceptar el recurs del Departament d’Educació, que va al·legar que la nova legislació impedia imposar percentatges concrets en l’ensenyament. La família va replantejar llavors la sol·licitud i va reclamar que es garantís com a mínim una assignatura troncal en castellà.