Naixements

La primera nadó espanyola del 2023 es diu Iratxe i ha nascut a Madrid

La nena va arribar al món just a mitjanit. Un minut més tard naixien altres nadons a Catalunya, Andalusia i al País Valencià

2
Es llegeix en minuts

Iratxe ha sigut la primera nadó nascuda el 2023 a Espanya. L’infantament ha tingut lloc al madrileny Hospital Gregorio Marañón a les 00.00 hores i la nena ha pesat 3,720 quilos.

El primer nadó de Catalunya es diu Zakaria i va néixer a Palafrugell (Girona) quan passava només un minut de mitjanit. Segons ha informat el departament de Salut de la Generalitat, Zakaria va néixer a l’hospital de Palamós. Salut ha detallat que el primer català de l’any ha pesat 3,180 quilograms.

Els primers nadons nascuts a Andalusia el 2023 han sigut nens: els dos parts amb el so de les campanades. A Màlaga ha nascut per part natural Aarón, a les 00.01 hores, a l’Hospital Matern Infantil del Regional. Aquest bebè, primer fill d’Érika i Omar, ha pesat 4,200 quilograms i ha mesurat 53 centímetres. A Almeria, a l’Hospital Matern-Universitari Torrecárdenas i a la mateixa hora, ha vingut al món Alejandro, que ha pesat 3,405 quilos en un part natural.

El primer nen del País Valencià el 2023 ha sigut Diego Gómez García, que ha arribat a les 00.01 hores d’aquest 1 de gener a l’Hospital La Fe de València, amb un pes de 3,650 quilos.

El primer naixement del 2023 a Galícia s’ha registrat aquesta matinada a l’hospital Clínic de Santiago de Compostel·la: una nena a qui els seus pares, Lara i Antonio, han anomenat Aitana, informa aquest diumenge la conselleria de Sanitat de la comunitat. Va néixer a les 01.02 hores i pesava 3,540 quilograms.

Romeo Boni Miatto és el primer nadó del 2023 a les Balears, nascut aquesta matinada a les 1.45 hores a l’Hospital Can Misses d’Eivissa. El nen ha pesat 3,600 quilos en un part natural atès per la matrona Paula Artamendi, segons ha informat aquest diumenge l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera en un comunicat. El nadó és fill de Manuela Miatto, natural de Verona, i Giacomo Boni, de Milà.

L’Amelia, nascuda a l’Hospital General de Fuerteventura, ha sigut el primer nadó nascut a les Canàries el 2023, ha informat la Conselleria de Sanitat. La nena va pesar 2,890 grams i ha nascut avui a les 00.23 hores.

Una nena nascuda poc abans de la una de la matinada a Zamora ha sigut el primer nadó de Castella i Lleó de l’any 2023. Ha tingut lloc a l’hospital Virgen de la Concha, a la capital de Zamora, a les 0.54 hores, quan va néixer Lía García Galinova, segons han informat fonts de la conselleria de Sanitat de la Junta de Castella i Lleó.

Ainara Ramos Arenaz, que ha pesat 3,320 quilos i ha nascut a la 1.54 hores d’aquesta matinada, és la primera aragonesa del 2023 i ha vingut al món a l’hospital Obispo Polanco de Terol, on hi ha hagut tres infantaments més.

Notícies relacionades

El primer nadó de l’any a Cantàbria va néixer a les 00.36 hores i es diu Gabriel. El part, natural, va tenir lloc a Laredo i el nen va pesar 2,900 quilos. El nadó ha vingut al món a l’Hospital de Laredo en un part natural.

Segons l’Institut Nacional d’Estadística (INE) els índexs de natalitat s’han frenat per quart any consecutiu. Així, la covid-19 i la posterior incertesa de la població davant la possibilitat d’entrar en recessió econòmica són algunes de les causes perquè la natalitat a Espanya se situï en mínims històrics, amb menys de 361.000 naixements anuals.