Proposta

Cinc maneres d’aprendre i millorar l’ús del català

El Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) ofereix cinc consells per poder incorporar el català en el dia a dia

Cinc maneres d’aprendre i millorar l’ús del català

CPNL

3
Es llegeix en minuts

Des de conèixer nova música i veure cine fins a jugar a jocs de taula en català, o fins i tot, trobar amics amb qui conversar i passar-ho bé junts. A part de realitzar cursos de català per a adults, el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) ofereix moltes més propostes per poder practicar el català. De fet, fa més de 30 anys que el Consorci facilita l’aprenentatge de la llengua, amb 22 centres a tot Catalunya i 146 punts d’atenció per tot el territori. Aquestes són algunes de les seves propostes.

1. Apuntar-se a un curs

Per aprendre i millorar el nivell de català, és recomanable apuntar-se a un curs. N’hi ha de tots els nivells: des de l’inicial A1, que es dirigeix a persones que no coneixen l’alfabet llatí, fins al superior C2, per a persones que han d’utilitzar la llengua de manera excel·lent. Fins i tot existeix un curs només centrat en el català oral, anomenat ‘Ep! Escorta i Parla’, que s’adreça a persones adultes no alfabetitzades o amb poc bagatge acadèmic, perquè puguin utilitzar el català en les interaccions bàsiques de la vida quotidiana. En aquest cas, el curs s’ofereix de manera presencial, però, en funció del nivell, també hi ha cursos en línia. Pots apuntar-te a un curs de català molt a prop teu perquè hi ha oferta formativa en els 22 centres de normalització lingüística de Catalunya.

2. Buscar una parella lingüística

Si el que necessites és acostumar-te a parlar més fluidament en català, pots participar en el Voluntariat per la llengua (VxL), un programa per practicar la llengua a través de la conversa. Formaràs part d’una parella lingüística juntament amb un voluntari, una persona que ja parla català habitualment i amb qui s’organitzen trobades d’una hora a la setmana per parlar sobre qualsevol tema. La participació en el VxL s’estableix durant un mínim de 10 setmanes, durant les quals es guanya fluïdesa amb l’idioma i, alhora, es coneixen noves persones. Les trobades de VxL poden ser presencials i també en format virtual. Totes aquelles parelles lingüístiques que tinguin dubtes o vulguin propostes de temes sobre els quals poder xerrar, poden comptar amb el suport dels dinamitzadors del VxL.

3. Consultar la nova web de gramàtica

D’una manera visual i comprensible, aquells que vulguin tenen a mà una única web que reuneix tots els continguts gramaticals sobre la llengua: l’ortografia i la fonètica, la morfosintaxi, el lèxic i la part textual. ‘Gramàtica per aprendre català al CPNL’ és una pàgina pràctica i útil que està dirigida als aprenents dels cursos de català com a recurs complementari, perquè presenta el contingut segons el nivell de coneixements de cada alumne. També és un excel·lent compendi perquè qualsevol persona pugui resoldre els dubtes lingüístics realitzant consultes a través de la recerca. Evidentment, està disponible com a eina per al professorat de català de qualsevol centre d’ensenyament. Consulta les animacions que trobaràs en l’apartat visual de cada nivell per esvair qualsevol dubte.

4. Aprendre jugant

Notícies relacionades

No hi ha una manera més atractiva i potent que utilitzar el joc per aprendre, sense importar l’edat. Per això el programa Totjoc dona a conèixer tot el ventall d’oferta de jocs i joguines en llengua catalana. Només has de consultar el seu cercador, que reuneix més de 1.000 referències de jocs, disponibles per a totes les edats i gustos. Fins i tot també trobaràs a quines botigues pots comprar-los. Jugant a un joc de taula, per exemple, aprendràs català informalment i hauràs de posar en pràctica les quatre habilitats lingüístiques: parlar (amb els altres jugadors), llegir (per exemple, les instruccions), comprendre (les explicacions que doni un altre jugador) i fins i tot escriure (si la mecànica del joc ho requereix).

5. Divertir-se en català

Escoltar grups de música que canten en català, o anar al cine a veure pel·lícules originals, doblades o subtitulades a aquesta llengua són alguns dels recursos més habituals que s’utilitzen per aprendre i millorar un idioma a través de l’oci. I si vols aprendre en companyia de la família no pots perdre’t la proposta del Cicle de Cinema Infantil en Català (CINC) que programa pel·lícules infantils de reestrena, a preus reduïts i amb una àmplia distribució territorial per estendre l’oferta i el consum de cine en català.