Investigació en marxa

Els Mossos busquen amb les càmeres de Waka els autors de la gravació del vídeo sexual

  • La policia catalana investiga si es va tractar d’una agressió sexual i busca els responsables de registrar i difondre els fets denunciats

Els Mossos busquen amb les càmeres de Waka els autors de la gravació del vídeo sexual

JORDI OTIX

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els Mossos d’Esquadra no només investiguen si la menor d’edat del cas Waka va patir o no una agressió sexual a la discoteca de Sabadell el 23 de desembre. La policia catalana també busca la persona o persones que van captar la seqüència dels fets denunciats amb el mòbil i que després van compartir les imatges, que han desencadenat un turment a les xarxes socials sobre l’adolescent.

Al tractar-se d’una menor de 16 anys –independentment de si el jutge acaba resolent que la fel·lació que va practicar al jove és una agressió sexual, com sosté la família de la noia–, els qui van filmar l’episodi van cometre un delicte. I els qui el van difondre, també. El Codi Penal, a més, tipifica com un delicte de corrupció de menors el fet de «captar» imatges de nens que puguin ser considerades «pornografia infantil» i recull penes de presó que van d’un a cinc anys.

Esborrar les imatges

Segons les fonts consultades per EL PERIÓDICO, els investigadors compten amb les gravacions de les càmeres de seguretat de la discoteca per identificar els clients que en aquell instant van treure el mòbil per gravar l’escena. Els policies també estan contactant amb webs, companyies i operadors per ordenar que esborrin aquestes imatges si circulen per les seves plataformes.

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, va assegurar ahir que destinaran «tots els esforços» a resoldre un cas delicat i que fins i tot han sol·licitat formalment a Twitter, una xarxa social en la qual diversos usuaris prometien enviar el vídeo a canvi de seguidors o fins i tot el venien per «tres euros», que intervingui per eliminar-lo.

Treball complex

Les fonts consultades per aquest diari reiteren que el treball dels agents consistirà a identificar els clients que aquella nit van gravar la noia i, a partir d’aquest fil, intentar esbrinar com va començar la cadena de transmissió. Però, segons remarquen les fonts policials, no serà fàcil comprovar qui estava gravant ni tan sols amb les imatges de les càmeres de seguretat.

«Podrien argumentar que s’estaven fent un ‘selfie’ o al·legar que desconeixien que es tractava d’una de menor d’edat», aclareixen. A més, analitzar el contingut dels mòbils és un procés que suposa envair la intimitat dels investigats i requereix d’una ordre judicial.

Silenci de la discoteca

Notícies relacionades

En qualsevol cas, remarquen, el treball dels policies serà identificar els sospitosos d’haver-lo gravat i compartit i posteriorment traslladarà la informació a la fiscalia i al jutge que instrueix aquesta causa. La discoteca, per la seva banda, guarda silenci. Fonts de Fecasarm, federació de la qual forma part Waka, demanen que no es criminalitzi aquest local ni l’oci nocturn i assenyalen a aquest diari que, de moment, l’empresa no vol fer cap comunicat.

La família de la menor acusa els responsables de la discoteca de no intervenir quan es van produir els fets. En el mateix sentit, el conseller Elena va situar també en el punt de mira de la investigació policial aquest local remarcant que, al tractar-se d’una nit oberta a joves menors d’edat, s’haurà d’estudiar a fons si havien pres les precaucions necessàries.