Durant la Puríssima

Defensa identifica els militars del sorteig d’una prostituta a la caserna del Bruc de Barcelona

  • El Ministeri no informa de quants militars hi estan implicats, la seva graduació, ni les conseqüències que afronten

Defensa identifica els militars del sorteig d’una prostituta a la caserna del Bruc de Barcelona

ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

El Ministeri de Defensa ha identificat els militars que van muntar un sorteig d’una prostituta a la caserna del Bruc de Barcelona, després d’una investigació interna per aclarir els fets que s’ha allargat durant gairebé tres setmanes. Una notícia que ha avançat el diari ‘Ara’ i que han confirmat fonts del Ministeri de Defensa a EL PERIÓDICO.

El passat 7 de desembre, dos militars van proposar en un grup de WhatsApp, en el qual participaven unes 70 persones, organitzar un sorteig per passar una estona amb una prostituta amb motiu del dia de la Puríssima, patrona de l’Exèrcit de Terra, amb l’objectiu de recaptar fons per a les festes de la companyia. En aquest xat privat es van arribar a compartir fotografies de la treballadora sexual i dels serveis que oferia, així com comentaris masclistes. Alhora, es va penjar un cartell a la cantina de la caserna que anunciava el sorteig de la dona. «Una dama de companyia», van escriure.

25 euros per sopar

Segons l’‘Ara’, tots aquells que havien aportat 25 euros per al sopar previst per al 8 de desembre entraven a la rifa. També es podia participar pagant tres euros. De fet, qualsevol militar podia repetir per tenir més opcions afegint un euro per comprar noves participacions: ho van limitar a un màxim de 52 butlletes

En aquell moment, l’Exèrcit de Terra no tenia constància formal dels fets. A més de l’obertura de la investigació interna, Defensa també va denunciar els fets davant la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Llavors, fonts de l’Exèrcit també van explicar a aquest diari que el sorteig no es va arribar a realitzar.

Per la seva banda, el Ministeri de Defensa no ha facilitat informació sobre quantes persones han sigut finalment identificades ni ha fet públic la graduació que tenen. De la mateixa manera, tampoc han explicat a quines conseqüències s’enfronten els militars implicats.

Tempesta política

Notícies relacionades

En el seu moment, la ministra de defensa, Margarita Robles, va demanar expulsar del cos els responsables del sorteig, i va qualificar els fets d’«inacceptables». Tanmateix, va insistir que el xat utilitzat pels militars era totalment privat i «absolutament al marge» de la institució.

Més enllà d’això, el cas va desencadenar una tempesta política. Ada Colau, alcaldessa de Barcelona, va apressar a actualitzar reglaments i formacions educatives perquè aquest tipus d’actituds no tornin a succeir en cap institució pública. El ministre d’Interior, Fernando Grande-Marlaska, vaqualificar els fets de «barbaritat» i la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, va defensar que l’Exèrcit portés a terme una «investigació» i donés «exemple de tolerància zero» davant les actituds masclistes.