Reciclatge

Catalunya, pionera en el desenvolupament de RECICLOS

La comunitat autònoma va ser la primera a apostar per aquest sistema de devolució i recompensa desenvolupat per Ecoembes que ja ha servit per col·laborar amb més de 130 projectes solidaris

Catalunya, pionera en el desenvolupament de RECICLOS
3
Es llegeix en minuts

El setembre del 2019 va néixer a Sant Boi de Llobregat, a la comarca del Pla d’Estany, a Igualada i a Granollers el primer projecte pilot de reciclatge RECICLOS, una iniciativa d’Ecoembes sorgida al seu centre d’innovació TheCircularLab i que ha rebut el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. Tres anys més tard, aquest sistema de devolució i recompensa (SDR) s’ha consolidat a gairebé tot el territori i és present a 29 municipis catalans. RECICLOS és un sistema a través del qual els ciutadans poden col·laborar amb projectes socials i mediambientals mitjançant el reciclatge de llaunes i ampolles de plàstic de begudes als contenidors grocs. 

A més, a Catalunya també hi ha un total de 28 màquines repartides a llocs com centres comercials, hospitals i universitats, a les quals, igual que als contenidors, els ciutadans poden dipositar llaunes i ampolles de plàstic de beguda. En aquesta línia, el 2020 Ecoembes va començar a instal·lar màquines de reciclatge a estacions de tren de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) i avui dia ja són més de 15 estacions de tren de l’àrea metropolitana de Barcelona les que disposen d’aquest servei.

Funcionament

El funcionament és senzill: mitjançant l’aplicació RECICLOS els ciutadans recicladors poden acumular punts cada vegada que reciclen al contenidor groc o a les màquines ampolles i llaunes de plàstic i després intercanviar-los per incentius individuals o col·lectius. Així, després de registrar-se a l’aplicació, les persones usuàries han d’escanejar el codi de barres d’un dels envasos que vulguin reciclar –amb el codi de barres visible– i dipositar-lo al contenidor groc després d’escanejar el codi QR que es troba localitzat al mateix contenidor. En el cas de les màquines, els usuaris han d’escanejar el codi QR que mostra la màquina després d’haver-hi dipositat els envasos. Els punts obtinguts, anomenats RECICLOS, es poden utilitzar per col·laborar amb causes solidàries i recolzar ONG locals. 

Mitjançant aquesta iniciativa, Ecoembes busca digitalitzar l’hàbit de reciclar aplicant la tecnologia mòbil als nous hàbits ciutadans i incorporant-la als contenidors grocs ja instal·lats als carrers. D’aquesta manera, RECICLOS és el primer sistema de reciclatge a Espanya basat en la tecnologia mòbil, el ‘big data’, la intel·ligència artificial (IA), el ‘blockchain’ i l’incentiu. Tot i que la iniciativa va començar el 2019 en alguns municipis de Catalunya, actualment ja està a totes les comunitats autònomes del territori nacional. 

Així mateix, des del 2021, RECICLOS també disposa de contenidors grocs intel·ligents a Sant Boi de Llobregat –els quals incorporen un anell tecnològic a la boca d’entrada– per identificar el residu que s’hi diposita, sense necessitat d’escanejar cap codi QR, fet que facilita l’ús de RECICLOS. I és que, mitjançant l’ús d’una tecnologia innovadora, aquest nou tipus de contenidor recull informació addicional que pot ajudar a optimitzar el sistema, com per exemple dades relacionades amb la geolocalització del contenidor al qual es recicla l’envàs i la freqüència amb què s’hi dipositen envasos. 

Impacte positiu

Notícies relacionades

Des de la seva posada en marxa fa ja més de tres anys, els usuaris de RECICLOS a tot el territori nacional han generat més de tres milions de punts a través dels quals han pogut col·laborar amb causes socials i mediambientals, o que han pogut utilitzar per participar en sortejos per guanyar premis com patinets elèctrics, bicicletes o cistelles de menjar ecològic. Tots els punts RECICLOS que s’han destinat a donar suport a iniciatives solidàries ja han ajudat més de 130 projectes. A Catalunya, els punts RECICLOS s’han fet servir per col·laborar amb l’entrega de targetes moneder per a la compra d’aliments, junt amb la Creu Roja; la replantació d’arbres a zones urbanes; l’organització de jornades d’ecovoluntariat per a la neteja d’espais naturals; la col·laboració amb bancs d’aliments dels diferents municipis, o les donacions al Col·legi de Metges de Barcelona per lluitar contra la covid-19, entre d’altres.

En l’àmbit nacional, els usuaris de RECICLOS han col·laborat amb campanyes tan importants com ‘El rosa és més que un color’, dedicada la investigació contra el càncer de mama i al suport de les persones que pateixen aquesta malaltia i als seus familiars. De fet, l’octubre passat i amb motiu del Dia Mundial contra el Càncer de Mama, els més de 320.000 usuaris que ja formen part de RECICLOS van poder donar els seus punts obtinguts al reciclar i transformar-los en un ajut econòmic de més de 80.000 euros que es van destinar a l’Associació Espanyola Contra el Càncer i el ‘moviment rosa’.