Primer escarabat fòssil recuperat amb espermatozoides

Primer escarabat fòssil recuperat amb espermatozoides
2
Es llegeix en minuts
Europa Press

Un espècimen mascle d’una nova espècie d’escarabat ha sigut identificat en ambre dominicà i és el primer escarabat fòssil que es troba amb espermatozoides.

L’espècie ha sigut denominada Supella dominicana pel seu descobridor, el professor emèrit de la Universitat Estatal d’Oregon George Poinar Jr.

«Està ben conservada, amb un travesser groc a les ales i una franja central vertical groga que sembla dividir el cos en dues parts», explica Poinar en un comunicat. «Té llargues espines, utilitzades per a la defensa, a les potes, especialment a les posteriors. També és interessant el feix espermàtic que conté espermatozoides amb acrosomes foscos, estructures que cobreixen el cap de l’espermatozoide, ja que els espermatozoides fòssils són rars».

L’espècimen, d’uns 30 milions d’anys d’antiguitat, és també l’únic escarabat de la seva varietat, ectobiidae, que s’ha descobert en ambre de la República Dominicana, tot i que no té descendents vius en aquest país ni en cap part de les Antilles.

Com en el cas d’un altre escarabat Supella descrit anteriorment en ambre mexicà, els parents vius més pròxims de S. dominicana es troben a l’Àfrica i Àsia.

«Llavors, ¿què va fer que aquests escarabats s’extingissin quan avui és tan difícil desfer-se’n?», es pregunta Poinar, expert internacional en l’ús de formes de vida vegetal i animal conservades en ambre per conèixer la biologia i l’ecologia del passat remot.

Hi ha més de 4.000 espècies d’escarabats arrossegant-se per múltiples hàbitats de tota la Terra, però només uns 30 tipus d’escarabats comparteixen hàbitat amb els humans, i només un grapat es consideren plagues. Però estan molt ben considerats com a tals, assenyala Poinar.

Antics, primitius i extraordinàriament resistents, els escarabats poden sobreviure a temperatures molt per sota del punt de congelació i suportar pressions de fins a 900 vegades el seu pes corporal.

Els escarabats són tan resistents que poden viure una setmana després de ser decapitats, va afegir, i poden desplaçar-se a la velocitat del llamp: la seva relació entre velocitat i longitud corporal és equivalent a la d’un ésser humà corrent a uns 320 km/h.

Com que als escarabats no els molesta caminar per aigües residuals o matèria en descomposició, poden contaminar qualsevol superfície que toquin a casa seva mentre busquen menjar en forma de greix, molles, articles de rebost, fins i tot enquadernacions de llibres i cartró.

«Es consideren insectes d’importància mèdica, ja que són portadors de patògens humans, inclosos els bacteris que causen la salmonel·la, els estafilococs i els estreptococs», explica Poinar. «També allotgen virus. I a més de propagar patògens i provocar reaccions al·lèrgiques, la seva mera presència és molt inquietant».

Prodigiosament reproductives, capaces de ficar-se en diminuts amagatalls i dotades d’enzims que les protegeixen de substàncies tòxiques, els escarabats no són fàcils de desallotjar una vegada que apareixen en algun lloc, va dir. També hi ha cada vegada més proves que estan desenvolupant resistència a molts insecticides.

Notícies relacionades

«La dificultat per eliminar-los de les cases una vegada que han fixat la seva residència pot causar molt estrès», va dir Poinar. «Molts dirien que el millor lloc per a un escarabat és enterrat en ambre».

La identificació de la nova espècie per Poinar es va publicar a la revista ‘Biologia’.

Temes:

Fòssil Animals