Sanitat pública

Metges jubilats cobraran fins a 5.000 euros al mes per tornar a exercir

El Govern central proposa incentivar la jubilació activa dels facultatius de primària afegint al seu salari el 75% de la pensió

Metges jubilats cobraran fins a 5.000 euros al mes per tornar a exercir
2
Es llegeix en minuts

Davant l’escassetat de metges, una oferta temptadora sobre la taula: entre 4.500 i 5.000 euros nets al mes per continuar treballant després d’arribar a l’edat de jubilació.

Aquesta és la proposta plantejada de manera conjunta –i per tot el país– per la ministra de Sanitat, Carolina Darias, i el ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá. L’objectiu últim consisteix a estimular la jubilació activa dels metges i pediatres d’atenció primària a Espanya, de forma temporal i excepcional, per solucionar el dèficit d’aquests especialistes en el Sistema Nacional de Salut.

¿Quin és el mecanisme ideat? Que els professionals del sector públic puguin accedir a la jubilació activa –continuïn treballant– amb el salari més el 75% de la pensió.

Els dos ministres van llançar aquesta iniciativa fa uns dies davant la Comissió de Recursos Humans del Consell Interterritorial de Salut. «Ha sigut molt ben acollida i s’afegeix a les mesures que ja hem anat adoptant per continuar donant resposta i fomentar la incorporació de metges», va assenyalar la ministra Darias.

Es tracta d’un programa pilot «temporal i excepcional» amb una durada de tres anys «només acotada a metges d’atenció primària». Així, es permet el règim de jubilació activa als metges del sector públic; s’ha millorat el règim de compatibilització de pensió, que s’apuja del 50 al 75%, i es permet un règim de jubilació activa parcial amb el 50% de la jornada.

¿I altres especialitats?

¿I altres especialitats?Hi ha casos de facultatius que ja estaven jubilats i que han tornat al servei actiu mitjançant una norma excepcional i transitòria aplicada amb motiu de la pandèmia de covid-19. En aquest supòsit, perceben una quantitat pròxima a la suma del salari ordinari i la pensió total que els correspon. O sigui, una xifra una mica superior a la que correspon a la nova fórmula d’emergència.

Notícies relacionades

En alguns ambients sanitaris s’aplaudeix la mesura plantejada pels ministres, però es veuen matisos de pes. Entre aquests, que en altres especialitats mèdiques també hi ha escassetat. Per exemple, entre els anestesistes, que «perfectament podrien continuar, potser no atenent llargues cirurgies, però sí activitat més bàsica». Per això temen que aquesta mesura «generi greuges comparatius».

Segons José Antonio Vidal, secretari general del Sindicat Mèdic d’Astúries (SIMPA), «individualment, aquesta opció és perfecta per qui pugui i vulgui». Tanmateix, afegeix el doctor Vidal, pel que fa al sistema sanitari en el seu conjunt «és un pedaç molt parcial que venen a compensar algun dèficit numèric, però absolutament insuficient per als dèficits organitzatius; fins i tot pitjor, agreuja bretxes salarials i generacionals».