875 presos

Gairebé 1.000 espanyols en presons estrangeres, 27 a cadena perpètua

  • Més de la meitat compleixen pena per delictes relacionats amb les drogues

Gairebé 1.000 espanyols en presons estrangeres, 27 a cadena perpètua

KARL-JOSEF HILDENBRAND / EFE

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

Espanya compta amb 875 espanyols detinguts a l’exterior. El 46% es concentren en presons de França, Alemanya i el Marroc. A més, el Govern té constància de 27 espanyols condemnats a cadena perpètua i un més a la pena de mort a Egipte.

Les dades figuren en una resposta parlamentària del Govern, consultada per Europa Press, en què detalla la situació dels presos espanyols a l’exterior a data de 30 de setembre del 2022 i els càrrecs pels quals han sigut acusats, més de la meitat d’ells per delictes relacionats amb les drogues. Els cinc països amb més arrestats són: França (176), Alemanya (134), el Marroc (97), Portugal (48) i Bèlgica (42).

Els segueixen el Regne Unit (35), Itàlia (33), els Estats Units (31), l’Equador (18), el Perú (18) i Bolívia (14). En total, hi ha espanyols detinguts a gairebé 70 països, entre els quals no figura l’Iran, on a l’octubre van ser detinguts dos espanyols en el marc de les protestes contra la mort de la jove Mahsa Amini sota custòdia policial.

104 condemnats a més de 10 anys

En resposta a EH Bildu, l’Executiu detalla també la situació jurídica per especificar que, del total de 875 presos espanyols a l’exterior, 482 tenen sentència. En aquest sentit, indica que 104 tenen penes de presó superiors a 10 anys –i 333 d’inferiors–, mentre que 27 persones han sigut condemnades a cadena perpètua i una més a la pena de mort. Tot i que el Govern no ho esmenta, aquest únic cas és el d’Ahmed el Saadany Ghaly, amb nacionalitat espanyola i d’origen egipci, condemnat a Egipte després de matar d’un tret un cunyat el 2016.

Notícies relacionades

El motiu de la detenció més comú és el tràfic de drogues (486), fet que representa el 55,5% de les causes de detenció, seguit pel robatori (56 casos), assassinat (33), homicidi (32), abús de menors (24), estafa (22), terrorisme (15), violació (15), tràfic de persones (14), violència de gènere (13), estada il·legal (9), atracament (8), falsificació (6), segrest (5), proxenetisme (5). En altres causes hi ha classificats 46 espanyols i en procés d’extradició, 10 més.

D’altra banda, pel que es refereix al nombre d’espanyols detinguts que han sol·licitat el seu trasllat a Espanya per complir aquí la pena, l’Executiu no ofereix dades precises sobre xifres o des de quins països en concret. En general, segons han explicat fonts diplomàtiques a Europa Press, cada vegada que hi ha un cas d’un espanyol empresonat en un país amb el qual no hi ha conveni per al trasllat de condemnats s’intenta negociar-ne un de nou. A més, tot i que qualsevol espanyol condemnat a l’exterior té dret a sol·licitar el seu trasllat si compleix aquests requisits, aquest només es produirà si els dos governs hi donen el vistiplau, cosa que no sempre passa.

Temes:

Presó