Canvi de model

La selectivitat del curs 2023-24 no inclourà la nova prova de maduresa

  • Les autonomies i el ministeri pacten retardar al 2027-28 la completa implantació del nou model d’examen d’accés a la universitat

La selectivitat del curs 2023-24 no inclourà la nova prova de maduresa

Jordi Cotrina

2
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

La prova de maduresa –la gran novetat inclosa en la futura selectivitat– es retarda. Estava previst que aquesta part de l’examen d’accés a la universitat entrés en vigor en el curs 2023-24. ¿Ho farà un any més tard, en el 2024-25? Fonts del Ministeri d’Educació reconeixen que encara no hi ha una data fixada. Aquestes mateixes fonts aclareixen que l’any acadèmic 2023-24 hi haurà un examen «similar, però no idèntic» al que es fa ara. Quan entri en vigor, la prova de maduresa comptarà un 60% (en lloc del 75% que s’estudiava fa mesos) per a la nota. El 40% restant sortirà dels exàmens.

Diversos directors generals de les comunitats autònomes i alts funcionaris d’Educació s’han reunit a Madrid aquest matí per analitzar la futura selectivitat. Totes les autonomies, a excepció de Castella i Lleó i Madrid –que continua entossudida a aprovar una PAU única a tot Espanya, una proposta que no és a sobre de la taula– s’han mostrat a favor de retardar el nou model de selectivitat, imposat després de l’entrada en vigor de la llei educativa, Lomloe. Serà un model més competencial i menys memorístic, conforme amb el mandat de la norma, que ha entrat en vigor aquest any en els cursos senars (l’any que ve ho farà en els parells).

La transformació de la selectivitat –una prova que, fins ara, té uns altíssim percentatges d’aprovats– serà progressiva. És a dir, no tots els canvis es faran de cop en la primera convocatòria. L’objectiu és guanyar en competències, amb preguntes que apel·lin al racionament crític dels aspirants, que hauran de discórrer bastant per contestar-les. Els canvis venen donats pel nou batxillerat, imposat per l’actual llei educativa (Lomloe, coneguda com a ‘llei Celaá’, pel cognom de l’exministra).

En teoria, la nova selectivitat s’hauria d’implantar al 100% en el curs 26-27. Tanmateix, amb la decisió presa avui (no hi ha hagut vots emesos, però sí verbals), es retardarà al 27-28. En tot cas, la decisió es ratificarà definitivament el pròxim 13 de setembre, quan la ministra d’educació, Pilar Alegría, es reuneixi amb els consellers del ram

Notícies relacionades

Fonts del ministeri que dirigeix Alegría es mostren satisfets amb el retard de la nova modalitat de prova d’accés a la universitat. «Tenim més temps perquè la Lomloe i el seu model competencial estigui més rodada a les aules. A més, aquest temps també és positiu per aconseguir més consens en la comunitat educativa».

Aquestes mateixes fonts asseguren que el sindicat CSIF no té raó al criticar el futur model de selectivitat. Un representant de la central va assegurar que el nou examen serà similar a un test com si fos per a obtenir una llicència de conduir. Des del ministeri asseguren que el model test estava inclòs en un esborrany, que ja s’ha descartat. «Cada pocs dies tenim reunions i anem arribant a nous acords. No poden criticar una cosa que, simplement, és un esborrany o una idea i no res ferm», asseguren.