Consell de Ministres

La llei de tràfic contempla presó per als puters i protecció per a les víctimes

  • El Govern central aprova una norma contra totes les formes de tràfic, que inclou mesures per «desincentivar» la demanda d’explotació sexual o treballs forçats

La llei de tràfic contempla presó per als puters i protecció per a les víctimes
3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts l’avantprojecte de llei integral contra el tràfic i l’explotació d’éssers humans, una norma que estava pendent des que Carmen Calvo era l’anterior ministra d’Igualtat, el 2018. L’aprovació de la norma no ha sigut fàcil, atesa la complexitat de perseguir un delicte amb ramificacions internacionals i les diferents propostes governamentals. Igualtat va proposar una llei centrada exclusivament en el tràfic amb finalitats d’explotació sexual i Justícia una llei integral contra tots els tipus de tràfic, també el treball forçat, el servei, l’esclavitud i el tràfic d’òrgans, que finalment ha sigut la que ha vist la llum.

El text legal, aprovat en primera volta, aborda «conjuntament la lluita contra totes les formes de tràfic» i, en aquest marc global, conté mesures noves contra l’explotació sexual, que és la modalitat de tràfic més estesa. Així, contempla penes d’un a quatre anys per als puters, en un article que queda redactat així, segons l’esborrany legal aprovat pel Govern i al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO: «Qui sense haver intervingut com a autor o partícip faci ús dels serveis, prestacions o activitats de la víctima» de tràfic amb finalitats d’explotació sexual (i la resta de finalitats) «serà castigat amb penes de presó d’un a quatre anys».

No obstant, quedarà «exempt» del càstig penal qui hagi acudit a la prostituta que estigui sent explotada «ocasionalment» i denunciï la situació a l’autoritat abans de l’obertura de les diligències policials. Serà sancionat també amb fins a quatre anys de presó qui promogui l’explotació a través del lloguer d’un local o vivenda per a les víctimes. Aquestes mesures van en la línia de l’abolició de la prostitució que defensa el PSOE i que ha inclòs en la seva llei contra el proxenetisme, que ja és a les Corts i inclou multes contra els puters. No obstant, caldrà veure com en els pròxims dies acaba la negociació, perquè Unides Podem s’oposa a aprovar noves multes que puguin tenir conseqüències negatives per a les dones que exerceixen la prostitució.

La negociació

El partit morat és més partidari d’ajudar les víctimes amb plans d’inserció (estratègia que ja ha sigut aprovada) i permisos de residència, ja que la majoria són estrangeres. Per això, ha estat batallant, a través del Ministeri d’Igualtat, fins a l’últim moment perquè la llei de tràfic inclogui la possibilitat que les víctimes sense papers puguin accedir a la residència a Espanya, així com a un permís de treball i a una atenció integral, sense necessitat de col·laborar amb la policia o posar una denúncia. Moltes tenen por dels seus explotadors, per elles i per les seves famílies, i no s’atreveixen a interposar una denúncia.

Notícies relacionades

La negociació entre Justícia i Igualtat, amb la participació d’Interior i altres departaments, ha arribat fins a l’últim moment, però finalment el text aprovat compta en termes generals amb el vistiplau d’Igualtat, segons fonts governamentals. El clima per a l’entesa no era propici atesa la tensió entre els dos socis que en les últimes hores han provocat els xocs per la ‘llei trans’ i la llei de famílies, però finalment ha sigut possible arribar a una aproximació.

En aquest context, la ministra de Justícia, Pilar Llop, ha destacat «l’esforç coordinador realitzat per Justícia», ja que el text, desenvolupat sota la seva direcció, ha sigut coproposat amb els ministeris d’Igualtat, Interior, Inclusió, i ha rebut aportacions de nou ministeris més.