Cimera de Sharm al-Sheikh
Europa amenaça d’abandonar la cimera del clima si no hi ha un pacte més ambiciós
«És millor cap acord que un mal acord», afirma el vicepresident de la Comissió Europea en la recta final de la COP27
La presidència egípcia afirma que ha aconseguit un text equilibrat i que està en mans dels països acceptar-lo
La cimera del clima de Sharm al-Sheikh s’havia de tancar ahir i no es va fer. Aquest matí a primera hora s’esperava la publicació d’un nou esborrany dels acords i tampoc s’ha fet. Mentre les negociacions segueixen endavant més enllà del ‘deadline’ oficial, pels passadissos de la cimera del clima se senten diversos relats sobre l’estat de l’acord. Egipte afirma que ha aconseguit un text balancejat. Europa esgrimeix que el debat té encara moltes arestes per resoldre i que, si no s’aconsegueix un bon acord, estaria disposada a marxar sense firmar. Els últims activistes de la cimera, des de les portes dels plenaris, denuncien que estem davant d’«un acord que no està a l’altura de la gravetat de la crisi climàtica».
El text final de l’acord de Sharm al-Sheikh es continua debatent a porta tancada. En les últimes dotze hores sembla que s’han aguditzat les posicions de les parts. Encara no està clar qui va guanyant el pols. Aquest matí, en menys de mitja hora de diferència, Egipte i Europa han realitzat dues compareixences de premsa per explicar l’estat de les converses. Els egipcis han al·ludit a un «gran avenç» en el redactat final del text. Els portaveus europeus, per la seva banda, han alertat que el pacte que hi ha sobre la taula en aquests moments podria ser un «pas enrere» en la lluita contra la crisi climàtica i han amenaçat de marxar de les negociacions si no s’aconsegueix un pacte més ambiciós.
Línia vermella
El vicepresident de la Comissió Europea, Frans Timmermans, ha defensat que l’acord final d’aquesta cimera no pot ser un «retrocés respecte al pacte de Glasgow» i ha explicat que l’objectiu d’Europa en aquestes negociacions és assegurar el compromís global per limitar l’augment global de les temperatures per sota dels 1,5 graus de mitjana. Si aquest objectiu no es recull, tots els ministres europeus podrien marxar de la cimera del clima sense firmar l’acord de Sharm al-Sheikh. «És millor cap acord que un mal acord», ha destacat Timmermans aquest dissabte.
Fa dies que Europa defensa que la seva línia vermella en aquesta cimera és aconseguir un compromís més ambiciós per reduir les emissions de gasos amb efecte hivernacle en totes les regions del món. Si això s’aconsegueix, els Vint-i-set estarien disposats a recolzar la creació d’un nou fons per fer front a les pèrdues i danys al sud global. Aquesta iniciativa, segons la proposta que ha transcendit fins ara, només tiraria endavant si els grans emissors, com la Xina o l’Índia, accepten retallar encara més els seus nivells actuals. La creació d’aquest fons, al seu torn, només estaria enfocada «principalment en els països més vulnerables» a la crisi climàtica.
Text «equilibrat»
Notícies relacionadesPoc després de les declaracions d’Europa sobre l’estat de les negociacions, a l’altre extrem del recinte que acull la cimera del clima, Egipte ha pronunciat un discurs radicalment oposat. El president de la cimera egípcia, Sameh Shoukry, ha explicat que l’última versió del text és molt «més equilibrat». Després d’unes negociacions que han durat tota la nit i que segueixen encara aquest matí, el portaveu egipci afirma que s’ha aconseguit modificar alguns aspectes del text. Tant «de paraules» com «de contingut».
Encara no està clar quina mena de canvis s’han introduït en el text. Però tot apunta que podria estar relacionat amb els dos grans temes de fricció que han protagonitzat les converses a Sharm al-Sheikh. És el cas, per exemple, de les mencions sobre el futur dels combustibles fòssils (que pràcticament no apareixen citats en els esborranys publicats fins ara). O el text final sobre pèrdues i danys (en el qual, segons denuncien els països del sud global, encara no es reflecteix un acord clar sobre com finançar els estralls climàtics a les zones més vulnerables del planeta).
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Els Boixos Nois, la cara catalana del fenomen ultra
- El somriure de l’‘Un, dos, tres…’ que va viure amb el dolor
- Educació a catalunya Mireia Dosil i Carles Granell: "Urgeix un grau d’Educació Matemàtica i l’especialitat a primària"
- Catalunya es proposa integrar la immigració barri a barri
- Francesc Castellana: "La meitat dels 1,2 milions de treballadors de BCN viu fora"
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Benestar i ocupació I ara, salut mental a la feina
- El Barça suma una treballada victòria en la visita al Laguna Tenerife (91-95)
- Ruth Chepngetich firma una marató per a l’eternitat
- Sinner reafirma el número 1 de l’any al guanyar Djokovic